Starter med kaffe

Carl-Jakob Midttun tiltrer som ny rådmann i Malvik mandag 1.august. Det første han da, ifølge seg selv, kommer til å gjøre er å hente seg en kopp kaffe. Deretter er han klar for alle de arbeidsoppgavene en rådmann har.

– Jeg håper å finne rom til flere besøk og møter med både ordfører og administrasjonen før jeg starter i august, sier Carl-Jakob.

Malviknytt har invitert han på en kopp ettermiddagskaffe, for å finne ut litt mer om hvem den nye rådmannen i kommunen er. Hvor han kommer fra, hva han har drevet med opp gjennom livet og hva han liker å gjøre på fritida.

«Hallo!» Sier det i gangen, og inn kommer en mann i kjøredress for motorsykkel, med pc-veska rundt skulderen og dressen innafor.

– Kjøpte meg en liten motorsykkel for to-tre år siden, ingen stor sak, 800 ccm, veldig praktisk til og fra jobb.

Et standardsvar aner vi, og spør om hvorfor og hvilken «krise» 50-åringen var i når dette skjedde. Han skjønner spørsmålet.

– Det bare ble sånn, det er som sagt praktisk og det er litt artig, innrømmer han.

Offentlig forvaltning

Etter gymnas med artium fra Ringve videregående skole gikk veien først til forsvaret hvor han tok befalsutdanning og ett pliktår. Deretter ble det studier ved Universitetet i Trondheim som det het den gang, hvor han har med seg hovedfag i sosialøkonomi.

Jobben som vitenskapelig assistent ved universitetet var ikke noe for Carl-Jakob så da havnet han i finansdepartementet med Ap-høvdingen Sigbjørn Johnsen som finansminister.

Tilbake i Trøndelag var han hos Fylkesmannen før han meldte overgang til Trondheim kommune og økonomiavdelingen der.

Det ble en snartur innom Fokus bank/Danske bank før han ble enhetsleder og bygde opp det som i dag heter Økonomitjenesten i Trondheim kommune.

Når Direktoratet for Arbeidstilsynet ble etablert i Trondheim var Carl-Jakob Midttun med på nyetableringen som avdelingsdirektør.

– Det var en spennende prosess hvor jeg fikk være med på noe helt nytt. Vi skulle bygge et nytt miljø med nye folk og det gikk bra, sier han.

Han returnerte etter hvert til Trondheim kommune igjen, denne gang som finansdirektør.

De siste årene har han vært økonomidirektør i statsforetaket Norsk Helsenett med ca 180 ansatte.

Trives best ute

Kommunens nye rådmann har bodd i Malvik siden millenniumskiftet. Han er oppvokst på Jakobsli og hadde både gamle venner og familie her i Malvik da han flyttet til Saksvik.

Der bor han sammen med kone, to gutter og en hund av rasen Goldendoodle.

– Familien tar selvsagt mye av fritiden, og jeg har jo engasjert meg som leder av FAU ved Vikhammer ungdomsskole hvor minstemann går i 9.klasse. Det er jo et verv jeg ikke lengre skal ha selvsagt.

Carl-Jakob Midttun forteller at han er glad i å røre seg, enten på ski, på løpetur eller på sykkel.

– Malvikmarka er fantastisk med så mange varierte muligheter og tilrettelagt turterreng at det aldri er kjedelig å dra ut på tur her.

– Jeg sitter jo ofte mye stille ved et bord i løpet av en dag med møter og jobb så det å komme seg ut er både godt og viktig forteller han, som også har registrert ordfører og varaordførers hang til uformelle møter i friluft.

Og ut fra de beskrivelsene han har av alle de flotte turområdene i kommunen er det det enten en godt forberedt, eller godt lokalkjent rådmann som snart tiltrer.

Jakt, fiske og ved

Familien har to hytter. En ved Jonsvatnet i Trondheim og en i Rugldalen ved Røros. Dit drar de så ofte de kan.

– Hytta ved Jonsvatnet er jo nært, dit drar vi ofte for en kaffekopp og forefallende arbeid midt i uka.

Carl-Jakob gir inntrykk av at han ikke er mye i ro på hytta heller.

– Det blir å hugge ved å fikse litt på ting og tang. Det blir også turer i skogen og på fjellet, enten med fiskestang eller et bærspann når molta står gul på Rørosvidda.

– Ja, så driver jeg litt med fuglejakt, ei helg eller to for året. Et par døgn med laksefiske i Nidelva, blir det også i løpet av sommeren.

Men han slapper av med god musikk, godt tilberedt fisk og gjerne med ett godt glass rødvin til. Eller hjemmeprodusert øl, og helst IPA.

– Vi er noen kamerater som møtes for å brygge litt øl nå og da. Det er artig, spennende og lærerikt og ikke minst sosialt.

Når Bruce Springsteen kommer til Trondheim er Carl-Jakob i Granåsen, noe han gleder seg til.

– Ja, den begivenheten måtte jeg ha billetter til.

Godt humør og tydelig

Når Carl-Jakob Midttun tiltrer som rådmann i Malvik er det en tydelig leder kommunen får.

– Jeg tror selv at jeg er relativt tydelig og liker både dialog og gode prosesser hvor alle får komme fram med sine meninger og hvor alle blir hørt.

– Tillit og ansvar er viktig for meg og at det skal være god kvalitet på det vi gjør.

Han er opptatt av å være tilgjengelig og anser seg som godt kjent med IKT-verktøy.

– Jeg er nok av den typen som leser epost som noe av det siste jeg gjør før jeg legger meg, men jeg er ikke aktiv på sosiale medier, det har jeg ikke tid til.

Han lar seg ikke vippe av pinnen til tross for spede forsøk på kritiske spørsmål.

Han tar det rett og slett med et smil og svarer på ekte byråkratisk vis, med mange og lange ord fra et stort vokabular. Men han er tydelig på hva som er rådmannens oppgave og hva han skal begynne å jobbe med i august.

– Det blir å sette meg sammen med ledergruppa for å se hva som skal tas tak i og hvilke politiske vedtak som skal følges opp.

– De første ukene har jeg også tenkt å ta meg en tur rundt om i kommunen for å hilse på alle ansatte og for å danne meg et bilde av alt kommunen driver med.

Men aller først skal han hente seg en kopp kaffe.