Så ofte vasker vi vinduene

Vårsola minner deg om at det er på tide med en vindusvask, kanskje? Men det er ikke noe vi liker å gjøre ofte, viser en ny undersøkelse.

21 prosent av oss vasker vinduene utvendig kun én gang i året, viser en undersøkelse YouGov har laget for ISS. Syv prosent gjør det sjeldnere, mens fire prosent oppgir at de eller andre i boligen faktisk aldri vasker vinduene utvendig.

– Behovet avhenger mye av hvor du bor, det vil for eksempel være større hvis du  bor ved en trafikkert vei. Men gjennomsittsboligen bør nok få seg en utvendig vindusvask i hvert fall to ganger i året, sier Irene Sørgård Brekke, fagkonsulent for renhold i ISS.

27 prosent holder seg til nettopp den frekvensen, viser undersøkelsen. De ivrigste 12 prosentene vasker oftere enn fire ganger i året.

Kjedelig?

Gardiner og blomster må ut av veien, vinduet tippes helt rundt, og glassoverflaten skal helst ikke ha våte striper etter at du er ferdig. Vindusvask er kanskje ikke verdens mest spennende jobb å gå løs på.

Yngre mennesker, som ikke har startet familie ennå, er de som vasker vinduer sjeldnest, viser ISS-undersøkelsen. Pensjonister vasker oftest.

– Å vaske vindu kan være kjedelig, særlig hvis du ikke har riktig utstyr å utføre jobben med. For noen kan svaret være anskaffelse av en batteridrevet vindusvasker. Den gjør jobben både enklere og artigere, sier Brekke.

Vindusvaskerne koster fra 500 kroner og ser ut som en ministøvsuger med nal i front. Sugefunksjonen fanger opp smuss- og overskuddsvann.

Mange sverger til de blå, ikoniske Nylonvask-tubene når vinduene skal tas.

– Nylonvask har vært på markedet helt siden 1951, og vi selger fortsatt 150 000 i året. Tuben har til og med en egen Facebook-side hvor folk deler tips om bruk, ikke bare til vinduer, men også til hus-, bil- og båtvask, sier Stine Fadum-Aas i Jensen & Co, som har distribusjonen til norske matvarebutikker.

Nal med silikon

Noen bruker også Zalo på vinduene, kanskje også med en liten dæsj salmiakk i bøtta. Både Zalo og Nylonvask skummer mye hvis du slumser med blandingsforholdet.

– Ikke bruk for mye såpe i vannet når renhold av vinduer utføres. Det fører bare til skjolder på vinduene, sier Irene Sørgård Brekke i ISS.

Profesjonelle rengjørere bruker en såkalt forvasker når glasset skal såpes inn, en bred håndkost trukket med mikrofiber. En forvasker skal skumme godt og legge såpen jevnt på.

– Det er ikke bare frekvensen på vindusvasken som teller, kvaliteten på vasken og ustyret er nesten like viktig. I tillegg til en god forvasker bruker vi nal med silikon i gummien. Silikonen gjør at den holder seg myk, sier Brekke.

Nalene kan du få for 20-30 kroner. ISS anbefaler å gå litt opp i pris.

– Invester i en god nal. Den er avgjørende for et vellykket resultat, det er i den prosessen rengjøringen foregår. De billigste nalene blir fort ødelagt av riper. I spesialforretninger finner du naler som koster mer enn 100 kroner og har utskiftbar gummi. Den kan du ha nesten evig, sier Brekke.

Kilde: Newswire