Mild vinter gir moseplen

Mild vinter mange steder i landet betyr mer mose i gressplenen. Start behandlingen av plenen så snart snøen forsvinner, råder ekspertene.

– Store deler av landet har hatt en mild vinter, og det er meldt en mildere vår enn vanlig. Da koser mosen seg. Fuktig jord og skygge gir gunstige groforhold for mose, sier produktsjef Jonas Hemmingsson i gjødselprodusenten Bayer Garden.

Han anbefaler hageeiere å starte et tre-trinns-program for plenen så snart det er plussgrader og den siste snøen har smeltet bort.

– Første trinn består i å bli kvitt mosen ved at man strør på mosefjerner over hele plenen. Etter rundt to uker vil man se at mosen er blitt sort. Da er det bare å rake den bort. Mosefjerneren gir også plenen den næringen den trenger for at gresset kan begynne å gro igjen etter vinteren, sier Hemmingsson.

Ifølge eksperten er det best å starte prosessen allerede i mars eller april. Det gjør ingen ting om plenen fremdeles er våt. Etter tre til fire uker bør behandlingen gjentas.

– Mange steder har det vært lite snø, så mange hager har ligget bare. Hvis det også har vært lite sol og mye regn, har mosen klart å vokse. Gresset er helt avhengig av lys og vokser ikke når det er under fem varmegrader, sier han.

Gjødsle plenen

Etter at man har brukt mosefjerner på plenen, er neste trinn å gjødsle den. Her kan man velge mellom organisk gjødsel og mineralsk gjødsel eller kunstgjødsel. Mineralgjødsel og kunstgjødsel er det samme.

– Fordelen med organisk gjødsel er at den er helt naturlig, også meitemarken liker organisk gjødsel, sier Hemmingsson.

Den organiske gjødselen virker ikke like raskt som mineralgjødsel eller kunstgjødsel, men den virker godt.

– Fordi den brytes ned saktere, har den lengre virkningstid. Den fremmer også mikroorganismene i jorden, sier han.

Organisk gjødsel er heller ikke like konsentrert, så det er ingen fare for overgjødsling.

– Vi anbefaler likevel å veksle mellom organisk gjødsel og kunstgjødsel på plenen. Da får gresset og plantene et vidt spekter av næringsstoffer som de kan dra nytte av, sier Hemmingsson.

For de som har barn – eller dyr – som skal løpe rundt på plenen, er det anbefalt å bruke organisk gjødsel, så de ikke får i seg kunstgjødsel.

Bli kvitt ugress

I juni-juli, når temperaturen stiger til 12-17 grader, kommer ugresset. Da er det tid for tredje og siste del av programmet, som er plenrens.

Hemmingsson anbefaler å bruke et ugressmiddel som både bekjemper ugress og samtidig tilfører gressplenen næring.

– På denne tiden er plenen grønn og fin, og det viktigste fremover er å trimme den med jevne mellomrom. Hvor ofte plenen skal klippes avhenger av hvor fort gresset vokser, men vi anbefaler minst én gang i uka.

Og så skal ikke plenen snauklippes.

– Gresset bør være rundt tre-fire centimeter, da holder plenen seg grønn og myk, sier han.

Kilde: Newswire