Mye farlig glass i norske hjem

Bruk av feil glass i nye boliger blir stadig mer vanlig. Grunnen er at mange handler glass i utlandet for å spare penger.

– Å bruke vanlig glass i trapper, dører og terrasser er rett og slett livsfarlig. Det er mange eksempler på ulykker der personer har ramlet ned trapper og inn i rekkeverk eller dører med usikret glass, sier Vidar Aarnes, ingeniør og takstmann i NITO Takst.

Det er stor forskjell på vanlig glass og personsikret glass. Personsikret glass er herdet og pulveriseres fullstendig ved knusing, mens vanlig glass knuser i skarpe biter som kan gjøre stor skade på mennesker og dyr.

– Kommer man i stor fart inn i en rute med vanlig glass, kan man få alvorlige skjæringsskader. Er det en åre som kuttes, kan det i verste fall føre til at man blør i hjel i løpet av kort tid, sier Aarnes.

Spesielt farlige steder å ha usikret glass er i vinduer eller dører i enden av en trapp, i rekkverk, sidefelt til inngangsdører og i terrassedører.

Misforstår

Han tror grunnen til at flere bruker vanlig glass i nye boliger, er at folk handler mer i utlandet. De ønsker å spare penger ved å kjøpe billigere materialer og glass. Men handelen er ikke helt problemfri.

– Forskriftene kan være annerledes i utlandet, og folk vet ikke nødvendigvis at de må spesifisere at glasset skal være personsikret. Språkbarrierer kan også føre til misforståelser. Man ender fort opp med en glasstype som er uegnet til formålet, sier Aarnes.

I Norge er så godt som alle leverandører klar over at det er påbudt med personsikret glass på utsatte steder i boliger. Men det skjer likevel glipper, også hos større utbyggere.

– For kort tid tilbake oppdaget vi ved en overtakelse at det var brukt usikret glass på steder hvor risikoen for ulykker var stor. Utbyggeren, som var av den større typen, hadde ikke oppdaget det. Glasset ble naturligvis byttet ut med det samme, sier Aarnes.

Når det gjelder folk flest, mener Aarnes mange ikke klar over faren ved vanlig glass i hus og bygninger.

– De tenker ikke over hvilke skader det kan føre med seg dersom uhellet er ute, sier Vidar Aarnes i  NITO Takst.

Tar sjansen

Prosjektleder Per Henning Graff i Glass og Fasadeforeningen mener det spekuleres i bruk av billige materialer og glass.

– Mange utbyggere ser på de lovpålagte kravene som maksimumskrav når de egentlig er ment som minimumskrav. Pris er viktigere for dem enn kvalitet, og de tenker ikke på risikoen, sier han

Glass som er trygt å bruke er laminert glass, herdet glass eller herdet, laminert glass. Skal det brukes glass i rekkverk skal glasset være laminert, og i de fleste tilfeller, herdet laminert. I tak skal nederste glassrute alltid være laminert.

– Ved å benytte glass som er bearbeidet slik at det pulveriseres ved knusing, eller henger fast i en folie, unngår man alvorlige skader dersom uhellet er ute.

Spesielt viktig er det å bruke slikt glass i tak og skråstilte konstruksjoner hvor man kan risikere at hele ruten faller ut av innfestningen og er en fare for folk som ferdes i lokalet, sier han.
FAKTA OM GLASS

  • Herdet glass er glass som er varmet opp til en temperatur over mykningspunktet og så raskt avkjølt med kald luft. Glasset er rundt fem ganger sterkere enn vanlig glass mot tunge støt. Ved knusing pulveriseres glasset.
  • Varmeforsterket glass er glass som gjennomgår en varmebehandling tilsvarende den for herdet glass, men hvor avkjølingen skjer saktere. Glasset blir sterkere enn vanlig glass, men knuses på samme måte og må derfor lamineres for å tilfredsstille kravene til personsikret glass.
  • Laminert glass lages av to eller flere lag med glass som limes sammen. Laminert glass er ikke like sterkt som herdet glass, men har den fordelen at dersom det knuses holdes bitene sammen av en folie.

 

Kilde: Newswire