The Boss er en livsstil

Da jeg fikk høre at Bruce Springsteen & The E Street Bands skulle gjøre The River Tour Pluss i Granåsen tenkte jeg med en gang på min venninne Lillian Hammer. Det er for meg en kjent ting, at hun er en over snittet opptatt av The Boss. Jeg kontaktet henne og sa at dette ville jeg skrive om.

Snakk heller med Bjørn

Svaret jeg fikk ble litt som eventyret Bukkene bruse.

– Snakk heller med reisekameraten min, Bjørn Gullseth, han har vært på mange flere konserter enn meg, svarte hun tvert.

Slik ente jeg opp i en hyggelig kaffestund med både Lillian Hammer og Bjørn Gullseth.

Lillian og Bjørn viser stolt frem noe av det dem har av klær fra de ulike tourneene.
Lillian og Bjørn viser stolt frem noe av det dem har av klær fra de ulike tourneene.

Det er blitt hele 74 konserter med The Boss for Bjørn, siden han var på sin første konsert i 1985, da i Gøteborg. Lillian blir egentlig bare en førstereis, da hun har «bare» 15 konserter på sin turneliste. Men Lillian husker godt sin første konsert, som var på Valle Hovin i 1988.

– Det var vanskeligere å reise på konsert før. Da hadde vi ikke internett og det var ikke like enkelt å vite hvor turneene gikk. Det var litt på lykke og fromme vi reiste, sier Bjørn.

Men det er tydelig at Bjørn Gullseth har fått god kontroll på å følge med på turnelister, bestille både konsertbilletter og organisere opphold etter hvert som årene har gått og teknologien gjør informasjonen mer tilgjengelig.

I 2003 startet Lillian og Bjørn å dra på konserter sammen. Begge to sier nesten i kor, at de ikke er kjærester, men veldig gode reisepartnere.

– Vi har det kjempeartig sammen, sier begge to.

– For meg er det glimrende, sier Lillian. For Bjørn legger opp turene, booker turer, kjøper billetter, ordner fly og hotell. Ja, han ordner opp alt, og jeg får bare vite hva jeg skal betale, sier Lillian og virker meget godt fornøyd med det.

Lillian føler presset

Lillian kan fortelle at hun føler litt press denne gangen, da det er hun som har fått i oppgave å ordne billetter til denne konserten.

– Nå, det ordner seg nok, sier en rolig Gullseth og legger til at han tror ikke dem som ikke får seg billetter trenger å stresse, det ordner seg nok.

Billettene ble lagt ut i dag, fredag klokken 09:00. Klokken 09:16 fikk jeg melding fra Lillian med en tommel opp og bilde av bekreftelse på billetter.

– Æ e så gla for æ va nervøs ja. Å no e æ letta! Mang æ veit satt i kø å ikke fikk i, skrev en glad Lillian i en melding.

Det er artig å registrere den artige tonen og gode kjemien de to har seg imellom. De forteller at venneparet bruker å dele rom, men det er for at det er mest økonomisk.

– Vi har klare regler når jeg skal for eksempel dusje, sier Lillian.

– Ja, da går jeg i baren, sier Bjørn med et lunt smil.

Lillian og Bjørn har kjent hverandre i mange år. Begge er oppvokst på Grønberg og ble senere naboer i Smiskaret. Et naboskap som varte i 8-9 år.

Det imponerer meg hvor mye kunnskap disse to har om Bruce Springsteen & The E Street Bands, og jeg tror ikke jeg fornærmer Lillian hvis jeg her fremhever Bjørn som et aldri så lite orakel. Mellom hver setning, så kommer det informasjon og fakta som perler på en snor. Ja, faktisk slik at jeg til tider ikke klarer å skrive ned alt jeg kunne tenkt meg og faktisk må be dem om å ta en aldri så liten pustepause.

Fører statistikk

Da jeg spør om  føres noen form for liste over alle konsertene, så ler begge av meg.

– Jeg fører statistikk, sier Bjørn. Ikke bare hvor mange konserter, men hvilke sanger som spilles og når dem spilles. Jeg er ikke noe god på sånn data, så jeg fører dette for hånd, sier Bjørn og forklarer hvordan han kan lime sammen 10-12 ark.

– Bjørn vet stort sett alltid hvilken sang som kommer til å bli spilt underveis, sier Lillian og forteller at statistikken til Bjørn sjeldent tar feil.

Engelsk fanklubb

Det viser seg at begge er medlemmer i den engelske fanklubben Badlans. Fanklubben har visstnok egen kolleksjon på fanartikler.

– Jeg kom i kontakt med klubben i 1992 og ble medlem da jeg var med på en busstur fra Oslo til Dortmund i 1993, forteller Bjørn.

Han forteller ganske så stolt at fanklubben er blitt kommentert fra scenen, og det er det visstnok ikke alle forunt å bli.

Topp tre, eller best

Når jeg spør han om han er den som kan mest om Bruce Springsteen & The E Street Bands i denne regionen, svare han beskjedent nei.

– Jeg er muligens blant topp tre, sier han

-Tull, sier Lillian og forklarer at Bjørn er nok den som er best, for han har full kontroll.

Bjørn Gullseth skifter raskt tema og forteller at konserten i Trondheim blir konsert nummer 20 for The Boss i Norge.

Frokost med The E Street Band

– Vi bor alltid på Grand når vi er på konsert i Oslo, sier Lillian og legger stolt til at dem har spist frokost sammen med The E Street Band.

­- Vi er ikke sånne som står og venter utenfor hotellet for å få et glimt av heltene, sier Bjørn. Vi er jo på ferie, legger han til.

På konsertene er det et mål å få plass ved scenen. Bjørn har full kontroll hvordan dette gjøres ved de ulike konsertarenaene og forklarer med den største selvfølgelighet om hvordan dette gjøres i de ulike landene. Det er visstnok helt vanlig å stå 12-13 timer i kø for å oppnå de beste plassene.

Effekter

Når både Lillian og Bjørn forteller om ulike effekter de har, blir jeg nok en smule imponert. Kopper, shotglass, capser, hettejakker og skjerf. Ja, utvalget er enormt.

Aud Lilli Hammer har malt bilde av Bruce Springsteen på Irich Coffee glass. Det er kun seks slike glass og det er navn på hvert enkelt.
Aud Lilli Hammer har malt bilde av Bruce Springsteen på Irich Coffee glass. Det er kun seks slike glass og det er navn på hvert enkelt.

 

– Det eneste du ikke har, er vel underbukse sier Lillian ertende.

Lillian viser stolt frem sin kasse med t-skjorter, og forteller at Bjørn helt sikkert har 200 til 300. Mest stolt tror jeg uansett Lillian er av, one of a kind, Irich Coffee glass som er håndmalt av Lillian sin mamma, Aud Lilli Hammer. Dette finnes det bare seks stykker av og vi har alle seks navnene våre på, forteller Lillian.

 

En livsstil

Når jeg spør Bjørn om hvilke kostnader han har ved dette, smiler han lurt.

– Det er en livsstil, sier han og legger til at han kan jo ikke avsløre det, for det kan jo faktisk være noen som leser det og, sier han med et smil. Vi snakker om en 70-80 tusen på et godt år, legger han til.

– I år blir det ikke så mye, for jeg har bare planlagt åtte konserter i 2016, sier Bjørn og tilføyer at han da skal til Amerika, London, Oslo og Paris.

– Kan du si, jeg skal bare på tre, sier Lillian.

 

Historiene sitter løst hos  begge. Jeg våget meg til å spørre om dem hadde noen gang møtt The Boss, da fikk jeg til svar at Bjørn bare hadde tatt han i hånden en av gangene dem sto helt fremst.

– Var noen som spurte meg hvordan dette føltes. Jeg svarte svett, sa Bjørn litt tørrvittig.

Lillian og Bjørn fortsetter å fortelle om det som gjør til at de to har nettopp Bruce Springsteen som sin store helt.

– Det er liveartisten som fascinere. Det er ingen som kan hevde seg med han når det kommer til dette, sier Bjørn.

Det tok nok ikke lang tid før jeg var avslørt med mine manglende kunnskaper om denne artisten. Så her skulle jeg overbevises. Bjørn hadde samme dag mottatt en Blu-ray i posten med opptak fra konsert i London, og denne måtte selvfølgelig settes på.

– Du skal få se hva jeg mener, sier en bestemt Bjørn

– Bruce Springsteen blir 67 år i september, sier Lillian

– Han er topptrent, sier Bjørn

Laget bok

Etter turen til New York i november 2009, laget Bjørn bok til seg selv og Lillian.

Gamle billetter

Bjørn har tatt vare på gamle billetter fra tidligere konserter og rammet dem inn.

Konsert i Granåsen

– Egentlig er vi ikke så fan av at han kommer til Trondheim. Det er reisene som teller, sier de to samstemt.

Det viser seg at de ser utfordringer ved å komme seg til Granåsen. Forslag som å ta fly til Torp, for å sitte på med kjente eller å minimum ta flybuss til Trondheim diskuteres.

Kaffepraten avsluttes ved at jeg tilbyr meg å være sjåfør den 26. juli for venneparet, som jeg må innrømme fremstår litt som et gammelt ektepar. Jeg forsikre dem om at jeg godt kunne kjøre en aldri så liten omvei, slik at dem oppfattet det som en tur.

Med en mye større kunnskap om The Boss, Bruce Springsteen og at plasser i The E Street Band går i arv, forlater jeg Lillian og Bjørn, som fortsetter med å leve seg inn i konserten som fremdeles vises på TV.