Vask sykkelen riktig

Én av fire går løs på sykkelen med høytrykksspyler under vårpussen, viser undersøkelse. 

Av de som rengjør sykkelen sin om våren eller før den settes bort om høsten, bruker 25 prosent høytrykksspyler. Blant mannlige sykkeleiere er andelen 32 prosent, viser en undersøkelse YouGov har gjort for Biltema. (Saken fortsetter under video)

Tips til vask av sykkel:

https://vimeo.com/162044168

– Vi fraråder bruk av høyt trykk når du vasker sykkel. Står du langt nok unna, går det som regel bra. Men faren er at man står for nær og presser vann eller sandkorn inn i lagre og andre deler hvor det ikke skal komme noe inn, sier Frode Jørgensen i Biltema.

Bare halvparten av de som har sykkel, har som fast vane å utføre en sjekk og rengjøre sykkelen før den tas i bruk om våren, viser undersøkelsen.

– Hvis du hopper over det regelmessige stellet, blir levetiden til sykkelen også adskillig kortere, sier Jørgensen.

Smører innsiden

Å spyle med hageslange, er derimot helt ok. Gi ramme, nav, pedalarmer, gir og andre deler en dusj med et vannbasert rengjøringsmiddel for fjerning av smuss og fett. Du kan også bruke oppvaskbørste og en bøtte vann iblandet oppvaskmiddel. Bilshampo er også et alternativ.

Spyl av med hageslange etterpå og la sykkelen tørke eller tørk med klut.

Så kommer sjekken. Det betyr å sjekke om dekkene har fått sprekker og ikke er blitt flate i løpet av vinteren. 55 prosent sjekker om bremseklossene er slitte, ifølge Biltema-undersøkelsen.

– Det er også lurt å gå over pedaler, hjul, bremsefester og girfester for å sjekke at de fortsatt er godt nok skrudd til. Det blir mye risting gjennom en sykkelsesong, sier Jørgensen.

En dråpe universalolje i endene av gir- og bremsevaierne er lurt. Oljen vil følge med innover på innsiden av vaierstrømpen og smøre.

Kjedet trenger jevnlig stell, for varighetens og smidighetens skyld.

– Mange gjør feilen at de bare kliner på mer olje på kjedet uten å rense med avfettingsmiddel først. Det kan da bli for mye olje etter hvert, som bare gjør det lettere for småstein og smuss å feste seg, sier han.

Avfettingsmiddelet på kjedet tørkes av med en tørr fille. Det finnes også en egen kjederens for formålet. Så skal hvert kjedeledd ha hver sin dråpe olje.

El-sykkel

Stadig flere skaffer seg el-sykkel, der en liten motor sørger for ekstra pedalkraft. Biltema har i år økt til åtte forskjellige el-sykkelmodeller.

Men er det noe ekstra å huske på når du vasker og klargjør en el-sykkel?

– Det er stort sett akkurat det samme som gjelder for el-sykler som vanlige sykler. Men de elektriske kontaktpunktene kan få en dusj med kontaktspray, sier Frode Jørgensen i Biltema.

Slike punkter finnes på selve batteriet og på sykkelens batterikontakt. Du finner dem også på vaieren som går til navet og på vaieren til girspaken. Begge steder kan vaieren som regel skrus av med fingrene.

UNDERSØKELSEN:

Bruker du å klargjøre og rengjøre sykkelen om våren?

Ja: 43 %

Nei: 21 %

Nei, jeg gjør den ren før jeg setter en inn om høsten: 8 %

Det varierer: 28 %

(De som svarte ”Har ikke sykkel” er trukket fra.)

 

Hvordan gjør du sykkelen vårklar? (Flere svar mulig.)

Vasker ramme m.m. med klut/kost: 64 %

Gir den en runde med høytrykksspyler: 25 %

Smører kjedet: 53 %

Rengjør og smører kjedet: 52 %

Smører gir- og bremsevaiere: 42 %

Sjekker bremseklosser: 55 %

Sjekker dekkene for sprekker og slitasje: 51 %

Setter bort jobben til andre: 10 %

Annet: 3 %

(Spørsmålet er kun stilt til de som rengjør fast.)

Kilde: YouGov