Kåre lager enkle påskeretter

For mange er påsken synonymt med hyttetur, familie og venner, brettspill, påskeegg og påskemat. Før dro vi til fjells og ble der hele påsken, ofte med storfamilien, som nøt store påskefrokoster og og middager sammen i mer eller mindre komfortable hytter langt utenfor allfarveg. 

Nå har tidene forandret seg og noen drar aldri på hytta, men går heller en tur langs fjæra eller er hjemme å rydder i hagen. Uansett gjøremål i påskehelga må vi ha mat og hva skal vi lage?

Kåre og Tanjas påskemat-tips

Vi har utfordret Tanja Nydahl og Kåre Haagenstad ved TT-mat i Hommelvik til å komme opp med noen forslag til påskemat. En middag for tilbereding hjemme, en for litt enklere kokkelering på hytta og en for å ha med på tur, helst med et bål i nærheten.

Flere og flere av oss velger å være hjemme i påsken, men har påskefjellets tradisjoner med oss likevel. Påskefrokost med påskelabyrint på radio. Formiddagskaffe i solveggen med bok, pledd og saueskinn. Langbord med påskelam, levende lys og en god vin på stua før den engelske påskekrimen på tv.

Da passer det bra med ett klassisk lammelår tilberedt med spennende garnityr.

Hjemmelaget lammestek

– Først beiner vi ut ett lammelår, eller kjøper ferdig utbenet i butikken. Dette fylles med litt hvitløk og urter som timian, rosmarin og basilikum. Steiken brunes i smør før den stekes i ovnen på ca 140 grader til den får en kjernetemperatur på 60-62 grader, sier Kåre Haagenstad.

Lammestek
Lammestek

Det er viktig at kjøttet får hvile lenge, helst 15  minutter eller mer.

– Som tilbehør velger jeg å servere en purre av persillerot, pastinakk og sellerirot, tilsatt ett lite fedd med hvitløk. Rotgrønnsakene kokes møre i fløtemelk og kjøres sammen i en foodprosessor sammen med en klatt smør, smakes til med salt og pepper.

– Til lammesteken server gjerne rød og hvitbete som kan tilberedes på samme måte som gulrøtter, enten kokt eller stekt sammen med lammesteken. Asparges smaker godt sammen dette og små tomater, bakt i ovn med litt olje, limeskall, salt og pepper, gjerne på slutten av steketiden for lammesteika.

– Portobellosopp er aen annen favoritt som godt kan følge lammekjøttet. Den finnes i grønnsaksdisken og er nydelig til kjøtt. Rut soppen og brun den hel med en blanding av olje og smør, litt hvitløk, chili og sitrongress.Ha så i søt og vanlig soyasaus. Bak den i ovnen på 180 – 200 grader i ca 5 minutter.

Saus til lammesteik lager du ved å frese litt løk og hvitløk i smør. Ha på litt sukker så det blir karamellisert, og rødvinseddik. Kokes ned, spe deretter med kjøttkraft eller buljong, Reduser. Jevnes med litt maisenna og en liten klatt smør. Smak til med salt og pepper, siles og serveres.

Server gjerne dampede eller ovnsbakte mandelpoteter til

Lettvint lam på hyttetur

Mange har i dag like godt utstyrt kjøkken på hytta som hjemme. Da blir det ikke den samme utfordringen som den gang man hadde to gassbluss, eller en elektrisk kokeplate, hybelkomfyr eller bare vedfyrt komfyr. Men man trenger ikke stå ved grytene på timevis for om det er påske. Her kommer Kåre Haagenstad med tips om hvordan du kan få påskens lammekjøtt på en enkel og lettvint måte.

– Da har jeg tatt en lammefilet, fra lammecarreen som jeg bruner lett i smør sammen ett fedd hvitløk. Deretter inn i ovnen til kjøttet har en kjernetemperatur på ca 58 grader. Etterpå smør det inn med litt fransk sennep og rull det i tørt brødrasp som er iblandet gode urter som timian og rosmarin.

– Dette kan serveres med gode grønnsaker som smørdampes. Husk de ulike koketidene og kutt gjerne opp grønnsakene i ulike størrelser

– Lag en enkel saus som til lammestek og server med mandelpoteter. Liker du ikke lam kan for eksempel svinefilet også brukes, sier Kåre Haagenstad.

Sandwich på tur

Sandwich
Sandwich

For den som er litt lei av svartsvidde grillpølser på spyd, som er kalde inni så kan en enkel sandwich være like godt å legge på bålet eller grillen.

– Lag en hvit saus som smakes til med fransk sennep. Riv i litt parmesan. Smøres på to skiver godt brød. Legg på en tynn skive lammestek eller skinke, to tynne skiver tomat. Legg skivene sammen og pakk de i folie påsmurt litt olje.

– Får fint plass i sekken enten du skal på ski eller fottur, stekes på bålet eller grillen i noen få minutter.

Suppe på termos

Suppe fra Termos
Suppe fra Termos

For litt småsure vårdager kan det også passe med en varm suppe fra termos til for eksempel grillete sandwicher.

Tanja Nydahl gir oss følgende oppskrift.

– Fres finhakkete grønnsaker som løk, sopp, gulrot, selleri og paprika, med ett fedd hvitløk eller to i en god olje. Ha i litt røkt paprikapulver (1/2 – 1 ts)litt spisskummen, litt tomatpurre og en boks med krønsja tomater. Tilsett kyllingkraft/buljong og litt chorizopølse i terninger.

– Kok den til grønnsakene er møre og smakes til med salt og pepper. Godt brød eller en klatt rømme passer godt til, sier Tanja.

Malviknytt sin reporter har fått smake alle de kulinariske godbitene som er omtalt og avbildet i denne artikkelen. Alle fire anbefales på det varmeste. Dette er god og velsmakende påskemat enten du er på hytta, i villaen eller på fottur i fjæra. God påske!