Testet trompeter i Tyskland

Musikeren, trompetisten, dirigenten, komponisten og arrangøren Ronny Farsund fra Hommelvik var sist uke i Hamburg for å teste instrumenter for merket Yamaha.

Like utenfor Hamburg har den japanske fabrikken ett av sine tre atelier, de to andre ligger i USA.

– Jeg har fått det som kalles ”Artist-deal” med Yamaha og ble invitert ned til Hamburg for å prøve nye modeller og jeg har samtidig fått modifisert mine egne instrumenter, forteller Ronny.

– Det er underlig hvordan små justeringer, for eksempel på en liten fjær, påvirker akustikken i ett instrument.

– Fabrikken hadde gjort noen modifiseringer på en av mine trompeter som jeg syntes var tung å spille på. Den opplevdes litt trang. Det skyldtes at munnrøret var for stort.

– Så når omkretsen ble redusert ble det en helt annen trompet å spille på, og det er bra for jeg hadde nesten gitt opp å bruke akkurat det instrumentet.

Prestisje

Det er langt fra alle trompetister som får delta som ”test-piloter” for Yamaha.

– Yamaha, som de fleste andre japanske foretak, er veldig hierarkistisk og alt skal godkjennes oppover i systemet før markedet får produktet. Derfor er det også spennende å være med på dette, som er en slags referansegruppe av musikere som skal si noe om de ulike instrumentene som er under utvikling.

– Og ja, det var noen fantastiske musikere jeg fikk spille sammen med å høre på. Noen av dem kunne jeg ha hørt på en hel dag og kveld, helt underbart, sier Ronny som bryter litt på svensk etter å ha bodd mange år i Stockholm.

– Vi var der i to hele dager, alt dekket av fabrikken selvsagt og skal ned en tur igjen i mai, det blir spennende, sier Ronny.

Fra Hommelvik til Hamburg

Til sammen 40 musikere fra hele Europa er plukket ut til å delta i slike tester så det er en prestisjetung oppgave å bli tatt ut til.

– Det var stor stas og få være med på dette. Det er jo et bevis på at man gjør noe riktig, sier Ronny.

Av andre nordmenn som har vært med på dette finner vi Ole Edvard Antonsen som kanskje er kjent for de fleste.

– Det var en herlig gjeng med flotte personligheter, karisma og ikke minst et høyt musikalsk nivå.

– Neste gang skal jeg ta med meg noter nedover slik at vi får spilt litt mer sammen hele gjengen, det tror jeg blir helt fantastisk, sier Ronny Farsund, testtrompetisten fra Hommelvik.