Avskyelig sjikane

Leserinnlegg av Erlend Fossbakken.

Jeg blir flau over debattklimaet rundt en mye omtalt sak i Malvik kommune. Må det være sånn?

Jeg har fulgt debatten om mobbesaken fra sidelinja en god stund. Jeg skjønner at folk tar parti med den svake part, jeg skjønner at saken opprører mange, jeg skjønner at man vil gi uttrykk for det, jeg skjønner at mange har et sterkt behov for å kritisere. Det er helt legitimt. Det er fullt ut akseptabelt.

Men ærlig talt, det får være grenser for hva man sier og skriver! Å ta parti med et mobbeoffer betyr ikke at man selv er fritatt fra vanlig folkeskikk. Det betyr ikke at man kan tillate seg selv å ty til ren og skjær mobbing.

Hvis man har sterke meninger om mobbing, faller kritikken av denne konkrete mobbesaken på steingrunn når man går helt amok i sosiale medier og kommentarfelt. Da blir man selv et troll.

Jeg har lest innlegg på Facebook-siden til ordføreren, på andre Facebook-sider og i kommentarfeltene. Noe er langt innenfor av det man skal tåle av debatt og kritikk i et demokratisk samfunn. Også de mange usaklige og de ikke så rent få kunnskapsløse.

Men dessverre er det også mye avskyelig sjikane som vi kjenner igjen fra sosiale medier og kommentarfelt ellers. Her har en del nettroll kastet seg begjærlig over en sak som involverer en ung, kvinnelig Ap-politiker.

Av en eller annen mystisk grunn har de verste nettrollene en glupsk appetitt på Ap og kvinnelige politikere. Det får virkelig fram det verste i mange folk. Sosiale medier, kommentarfelt og ikke minst mailbokser flommer over av brun gørr.

Som journalist opplever jeg bare bittelitt av det som svært mange folkevalgte og andre som er synlige i samfunnsdebatten ofte må tåle av hatmeldinger. Hvordan oppleves denne sjikanen for dem som tar imot hver dag?

Hva gjør det med vårt demokrati?

Mange har – hvis man er ærlig – i løpet av et liv noe å svare for når det kommer til mobbing. Mange har selv opplevd mobbing. Hvis man skal komme mobbing til livs, må alle slags former for sjikane og trakassering bekjempes mye hardere.

Da må også flere enn Malvik kommune lære grundig av denne saken.

God påske!

Erlend Fossbakken