Hyller Tor med toner og ord

På selveste pinseaften fyller multikunstneren Tor Haldberg i Hommelvik 80 år. Dagen skal markeres med konsert i Bruket kulturhus lørdag 28.mai.

Et prosjektkor bestående av medlemmer fra Hommelvik korforening, Kor M og Melosensemblet har vært i arbeid en god stund og skal stå for mye av det sanglige under konserten. Sangen vil ledsages av et orkester bestående av de fem musikerne, Kristin Rickstad Eriksen, piano, Kåre Moum, trompet og flügelhorn, Turid Gravrok, trekkspill, John Harald Brobak, slagverk og Terje Snustad på kontrabass.

Diktgruppa Haugtussa skal lese og sanggruppa Vika Voices skal synge. Til å lede programmet og samtaler med jubilanten kommer den kjente radiostemmen Viggo Valle.

Komponist og dirigent

Selv skal jubilanten lede koret og all musikken som framføres denne kvelden, har han komponert selv.

– Jeg har vel en 450 komposisjoner på samvittigheten forteller Tor Haldberg under kaffepausen på korøvelsen i Hommelvik bedehus.

Han uttaler selv at han ikke er ”glad” i det han har gjort, Tor ser framover.

– Nå vil jeg ikke lenger skrive fortid for fremtiden. Fra nå av skal mine toner fødes og dø for dagen, har han en gang skrevet.

Visebok og revy

Tor Haldberg kan se tilbake på et langt liv i musikken og kulturens tjeneste. Han har vært organist i 40 år og avsluttet sin misjon på orgelkrakken sist sommer etter en rekke vikarspillinger i ulike Trondheimskirker.

Han er utdannet ved musikkonservatoriet i Trondheim som musikkskolelærer og organist. Selv omtaler han seg som improvisatør, ikke instrumentalist.

– Jeg liker ikke å øve, men krever nok at alle andre gjør det, sier Tor som kan røpe at jubileumskonserten starter med det nyeste og går bakover i tid.

– Her vil det bli smakebiter fra viseboka ”Det står ei rogn” og vi vil få høre en jazz-låt jeg har komponert til en tekst av Astrid Krogh Halse. I 1960 skrev jeg musikken til en lokal operette som het ”Kan – i – ball” og derifra har vi hentet flere nummer.

Kulturarbeider

Selv om 80 år er en forholdsvis høy alder kan det virke som om kulturarbeideren Tor Haldberg jobber videre. Han er genuint opptatt av Hommelvik sin historie og har skannet og digitalisert 1000-vis av egne og andres bilder som Historielaget Hommelviks Venner har overtatt.

I Tor sine arkiver er det intervjuer, nedtegnelser, bilder, musikk og minner. Mange minner, fra et innholdsrikt liv i kulturens tjeneste.

– Jeg var selvsagt delaktig da historielaget i Hommelvik ble stiftet. Jeg var også med på de første Hommelvikrevyene som orkesterleder og hadde i flere år eget storband ”Halles orkester”.

For sin innsats for kulturlivet i kommunen fikk Tor Haldberg Malvik kommunes kulturpris i 1982.

Billettsalget til jubileumskonserten ”Tor i ord og toner” legges ut for salg via e-billett i midten av mars.

Plakat