Reddet Bruket

Onsdag hadde elevene i 9.trinn ved Hommelvik ungdomsskole premiere på forestillingen «Det uler på Bruket» i Bruket kulturhus.

I skoletida onsdag var det medelever som utgjorde publikum og på onsdag kveld var seteradene forbeholdt familie, søsken og andre interesserte.

Og det var verdt hver ei billettkrone!

«Det er ei helstøpt og fin forestilling elevene har lagd om en historisk periode i Hommelvik som ikke var helt enkel. Handlingen er lagt til slutten av 1920-årene og Hommelvik bruk blir nedlagt. For noen blir dette bare sorgen og den slukkes med dertil egnet drikke. Andre drømmer om det forgjettede land Amerika, der ølet og tobakken er billigere.

Men til slutt tar arbeiderne saken i egen hender for arbeid må de ha, selv om de må gå ned noe i lønn for å redde arbeidsplassen sin.

Som livet og miljøet i Hommelvik den gang, opptrer skuespillerne, danserne, orkesteret og scenearbeiderne som ett kollektiv, som sammen driver historien framover. Det er rom for mange gode enkeltprestasjoner, men det er fellesløftet som er hovedinntrykket.

Vi må også huske at det er et fåtall av alle involverte som har noen lang erfaring med denne type oppsetninger. 

Kostymer og kulisser er både tidsriktige og profesjonelt laget. Manuset er herlig kort og konsist, musikken passende rocka men likevel nedpå. At Hommelvikas lokale arbeidersang Rampa, kan synges i en annen karakter enn marsjtempo var en artig vri.

Replikkene sitter som skudd, innlevelsen likeså, om det nå er hos sagbruksarbeiderne, husmødrene, ungene, formann, disponent eller ordfører. Innimellom er det friskt bannskap eller en poetisk hyllest av industrisamfunnet Hommelvik på 1920 tallet.»

Vår oppfordring er at noen neppe har noe viktigere å gjøre torsdag kveld enn å ta turen til Bruket kulturhus og se ungdommene vise «Det uler på Bruket» – et riktig og viktig tidsbildet fra vår nære historie.

Her er noen bilder fra forestillingen: