Frivillig i Vikersundbakken

Brødrene Jørgen og Frode Næss fra Hommelvik er denne helgen i Vikersund som frivillige under avviklingen av WorldCup-renn i skiflygingsbakken. 

– Her blir vi tatt i mot med åpne armer og er en del av gjengen, forteller Jørgen som er frivillig i Vikersund for femte år på rad.

– Hovedoppgaven er merking av hver tiende meter i bakken med granbar. Det skal settes ut før rennet og taes inn etterpå så at tråkkemaskinen får gjort sin del av jobben. Så skal granbaret ut igjen slik at publikum og hopper får en liten peiling på hvor langt de svever.

– Jobben tar ikke mange timene og jeg får stå tett inn til bakken under rennet og det er bare herlig, sier Jørgen på telefon fra 170-metersmerket i skiflygningsbakken.

Hoppinteresse

Jørgen forteller at han har en genuin interesse for hoppsporten etter å ha vært aktiv selv for en del år siden.

– Jeg drev litt med skihopping i ungdommen og har holdt interessen ved like, og når muligheten bød seg til å være frivillig under prøve-VM i Vikersund i 2011 meldte jeg meg og har ikke angret på det.

Jørgen kan fortelle at drømmen er å være publikum på et skiflygingsrenn i Planica i Slovenia.

– Men jeg er storfornøyd med å være her i Vikersund, det er det ingen tvil om.

Bor ved hoppkanten

Jørgen og Frode Næss bruker tar ut ett par dager av ferien sin og drar til Vikersund. Der har de bodd både privat og på hotell, men i de siste to årene har de bodd rett bak dommertårnet i leiligheter som arrangøren stiller med.

– Det er vel neppe noen som bor mer sentralt enn oss her vi bor så og si på kulen av hoppbakken.

– Det var stor stemning her under VM i 2012, forteller Jørgen som setter verdensrekordene høyest og trekker frem Johan Remen Evensen sitt hopp på 246,5 meter i 2011 og Anders Fannemel sitt kjempehopp på 251,5 meter fra i fjor som noen av høydepunktene.

Helgas renn i Vikersund kan følges her.

STORE FORHOLD. Jørgen (t.v.) og Frode Næss fra Hommelvik foran monsterbakken i Vikersund.
STORE FORHOLD. Jørgen (t.v.) og Frode Næss fra Hommelvik foran monsterbakken i Vikersund. (foto: privat)