Ekstremværet «Tor»

Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel for Trøndelag.

Meteorologene går nå ut og advarer folk mot å oppsøke utsatte steder for å oppleve uværet. Et lavtrykk som fredag formiddag utviklet seg i havområdet omkring Færøyene, ventes å gi vind av sterk storm og orkan styrke.

Det går østover og er fredag ettermiddag og kveld ventet å komme inn i den sørøstlige delen av Norskehavet. Fra fredag ettermiddag er det ventet sørvest sterk storm på strekningen Hordaland-Helgeland, med fare for orkan på deler av strekningen og vindkast inn over land på 35-50 m/s. Det er også ventet kraftige vindkast fra vest i utsatte områder nord for Mjøsa i Oppland og Hedmark, samt i øvre Buskerud.

For Trøndelag er det spesielt fredag kveld til lørdag morgen det kan ventes sørvest sterk storm og kanskje helt opp til orkan på kysten.

Fra fredag kveld til lørdag morgen er det ventet sørvest sterk storm på kysten, kan hende orkan, med vindkast på 35-45 meter per sekund inn over land i Trøndelag. Det er ventet høye bølger ytterst på Trøndelagskysten. Signifikant bølgehøyde er ventet å bli 9-12 meter.

Lavtrykket kommer i de sørvestlige delene av Midt-Norge først, deretter øker stormen på og den kan nå orkanstyrke på kysten i Trøndelag etter klokken 20 fredag kveld.

Sjøen slo inn over svabergene på Flatholman da uværet raste første helga i oktober i fjor. (foto: Thor H. Thoresen)
Sjøen slo inn over svabergene på Flatholman da uværet raste første helga i oktober i fjor. (foto: Thor H. Thoresen)