Tilsyn av barnehagen i neste uke

Rådmannen i Malvik kommune, Kristian Rolstad, opplyser at det vil bli et hendelsesbasert tilsyn av den privat eide barnehagen rett over helgen.

Det var onsdag at en fire år gammel gutt skal ha kommet bort fra barnehagen og etter det Malviknytt kjenner til ha tatt seg fra Malvikodden over fylkesvegen og opp langs Forbordsvegen hvor besteforeldrene skal bo.

Ikke lag en krise

Førsteamanuensis/FoU leder Seksjon for fysisk aktivitet og helse Ellen Beate Hansen Sandseter ved Dronning Mauds Minne Høgskole for Barnehageutdanning vil ikke uttale seg om den aktuelle saken.

– Generelt er det ikke ofte, men det skjer av og til, at barn blir borte fra en barnehage. Jeg har vært borti tilfeller der to jenter har dratt hjem til den ene uten å si ifra, eller at en gutt har stukket seg litt unna når barnehagen har vært på skogtur.

– De Norske barnehagene har som grunnverdier og de voksnes forventninger om at ungene får ta del i den naturrikdom vi har og da kan vi ikke alltid holde barna innesperret på et lite område når de skal leike.

Ellen Beate Hansen Sandseter har studert barnehager i andre land og på enkelte steder er det sånn at barna er innendørs hele dagen.

– Alle ungene skal være trygge i Norske barnhager og foreldrene skal kunne være sikre på at de er det. Men slike ting kan skje likevel og da er det viktig at den aktuelle barnehagen går igjennom sine rutiner slik at man da kan prøve å unngå at slike ting skjer igjen.

Hun presiserer at hun ikke kjenner til den aktuelle hendelsen eller barnehagen og vet ikke om hvilke rutiner de har og hvor stor voksentetthet det er i den aktuelle barnehagen.

– Aller viktigst er det og ikke la barnet få opplevelsen av at dette var en krise, eller en ulykke, ungen var skyld i. Det er viktig å lytte til barnet og den opplevelsen det hadde rundt hendelsen.

– Selvsagt er det ikke ok og gå fra barnehagen, men det er ikke nødvendigvis slik at ungen synes dette var traumatiserende og skremmende, sier Ellen Beate Hansen Sandseter.