Verdensnyhet fra Sveberg

Da Vigdis M.P. Martinsen på Hundhamaren drev to frisørsalonger i Trondheim begynte hun å spekulere på hvorfor frisørene fikk smerter i skuldre, armer og håndledd.

Les hele saken under videoen.

https://vimeo.com/151761083

Hva var årsaken til smertene og sykefraværet og hva kunne gjøres med det?

Gjøre det selv

Ett av svarene var arbeidsstilling og hvordan de jobbet med hårføneren og ikke minst hvordan føneren var utformet.

– Jeg fant ut at på de dagene frisørene hadde mest føning var de dagene de hadde mest vondt, forteller Vigdis

– Det var ikke uvanlig at frisørene stod i 45 minutter og fønet en kunde med en føner som veide over en halv kilo. Uansett hvordan de holdt i denne føneren, så jeg at de kunne få plager.

Da begynte Vigdis å se på hvordan fønerne hadde utviklet seg og fant ut at det var temmelig lite de siste 30-40 årene.

– Da jeg så hvor lite som var gjort ble jeg skikkelig provosert og bestemte meg for at hvis ingen har gjort noe med det så får jeg gjøre det selv.

NTNU og Lev Eriksson senter

Deretter tok Vigdis kontakt med NTNU avdeling Industridesign hvor hun måtte bruke tid for og få de til å forstå problemet.

Sånn så den første idden om en ny hårføner ut
Sånn så den første idden om en ny hårføner ut

Deretter gikk hun sammen med masterstudent i gang med intervjuer av frisører og videodokumentasjon av arbeidsstillinger og enkel forskning på hva som var problemet med den klassiske hårføneren. Funnene her ble sammenlignet med internasjonal forskning. Svarene kom ganske fort og var enkle i seg selv.

– Vi måtte få en annen vinkel på føneren for og få ned albuen til frisøren og en mer rettvinklet arbeidsstilling. Der lå løsningen og der lå utfordringen.

 

 

Innovasjon

Etter å ha fått en notarialbekreftelse på at ideen og produktet er hennes startet Vigdis med å lete etter et miljø hvor det kunne finnes medhjelpere til utvikling av en ny hårføner for frisører.

Helt til venstre den første prototypen og grunnideen. Til venstre dagens Dual air som er i salg
Helt til venstre den første prototypen og grunnideen. Til høyre ligger dagens Dual air som er i salg

– I møte med Innovasjon Norge fikk jeg god mottakelse og fikk mange råd blant annet hvordan forholde meg om jeg hadde tenkt å søke patent, for og ikke ødelegge muligheter for at patent var søkbart.

– Innovasjon Norge har vært veldig ”på” prosjektet og har trodd på at det var gjennomførbart. Det samme har også Leiv Eriksson senter i Trondheim som er til for gründere som ikke har NTNU-ringen.  Der lærte jeg om prosessene i et gründerløp og jeg traff andre gründere som var like «gal» som meg.

På Leiv Eriksson Senter fikk Vigdis hjelp til å finne industrielle partnere som var både forundret og imponert over ideen. Et Sveitsisk eid selskap med kontor og fabrikk i Malaysia ble med i prosjektet. De var velrenommerte og produserte allerede for kjente merkevarer.

Hjelpen var nære

Den første prototypen var ferdig etter 6 måneder men manglet noe vesentlig. Den hadde for lite varme og for lite luft.

– Til tross for dette ble den godt mottatt i bransjen i uttesting av designet og vi fikk mange konstruktive innspill som ble med i den videre produktutviklingen. Konklusjonen var begeistring for produktet.

Deretter kom prototype to som fortsatt var både tung og uballansert, for dårlig luftstrøm og hadde vibrasjon. Kontrakten med utvikler ble avsluttet.

Etter tre år med kontor i gründerfabrikken ved Leiv Eriksson senter i Trondheim flyttet hun kontoret til Malvik.

Egen prosjektleder

Det å lage en ny hårføner skulle vise seg å være en mer kompleks oppgave enn alle deltakere i prosjektet hadde antatt. Spesialkompetanse på luftdesign måtte inn i prosjektet, det samme med elektronisk design, mekanisk design, i tillegg til produktdesigner som hadde fulgt prosjektet fra starten.

Dua air føneren er utviklet av Malvikkvinnen Vigdis M.P. Martinsen
Dua air føneren er utviklet av Malvikkvinnen Vigdis M.P. Martinsen

– Jeg har lært mye om ergonomi og aerodynamikk, om elektronikk, elektriske vifter, luftstrømmer og plastikk, sier Vigdis, som etter hvert fikk satt sammen et tverrfaglig team med base i Trondheim.

– De er da bare en times tid unna hvis det er behov for et møte. Vesentlig kortere enn Malaysia.

Deretter måtte hele prosjektet refinansieres og Vigdis fikk en industriell forsknings og utviklingskontrakt som gjorde at prosjektet kunne gjennomføres i Norge.

Nå produseres mye av delene og monteringen av den nye føneren på Lade hos firmaet Noca, mens plasthuset produseres i Leksvik hos IV Microplast.

Det er en stund siden Vigdis M.P. Marthinsen fikk den første ordren fra Cutrin, denne uken er den satt i full produksjon på Noca.

Hele verden som marked.

Nå starter jobben med og få feste i markedet. Først her hjemme så i utlandet.

– Her i landet er det ca 2500 frisørsalonger med omtrent 13.000 frisører, og det er her vi må begynne, sier Vigdis.

Å slippe føneren i det norske markedet med en distributør jeg kjenner og stoler på, samtidig som jeg kan følge opp produksjonen og har utviklingsteamet nært linjen, føles veldig betryggende for det første steget ut i markedet.

– Deretter skal vi lanseres internasjonalt og har allerede fått patentert føneren i en rekke nasjonale markeder rundt om i verden.

Se mer om Dual air føneren på disse sidene:

Dual air hjemmeside

Dual air på Facebook