Kobler av i småskala

Da høyt arbeidspress og stress preget hverdagene hans som leder for et servicefirma gikk Ketil Melum tilbake til guttedagene. Som voksen fant han rekreasjon og avkobling i å bygge modellbåter og fly fra 2.verdenskrig.

– Det var like før jul i 2007 og jeg jobbet så mye at jeg aldri fikk til å slappe av. Så begynte kroppen og si i fra og jeg fant ut at jeg måtte ha en hobby. Dermed var turen til Hobbyshop kort og jeg gikk til innkjøp av to båter, lim og maling.

IMG_3409

 

– Jeg husket modellbygging som en fin hobby fra da jeg var gutt, men det som ble bygd den gang ble ødelagt, knust, sprengt, brent og så videre. Du kan si det er mye plastikk i plena der jeg vokste opp i Bratsberg, forteller Ketil Melum.

Modellbyggingen har blitt en kjær hobby på disse sju årene og det har blitt mange modeller.

 

– I kjellerstua kan jeg koble av og se på TV mens jeg bygger på en modell, noe som er et tålmodighetsarbeid med maling som skal tørke og små detaljer som skal på plass.

Krigshistorie

Som oftest er det i skala 1:35 modellene kommer i og det er båter og fly fra 2.verdenskrig som er mest interessant.

– Det er spennende med historien fra 2.verdenskrig. Jeg har lest mye om flåtene fra både Tyskland, USA, England og Sovjet, så jeg kjenner mange av båtene godt. Noen av dem har jeg faktisk bygd så å si uten bruksanvisning og tegninger.

Ketil forteller ivrig om skjebnen til kanskje en av de mest kjente fartøyene fra 2.verdenskrig, Bismarck, søsterskipet til Tirpitz, som han har en stor modell av.

IMG_3395I tillegg til alle båtene, godt over 60 i tallet består samlingen så langt også av omtrent 60 fly og helikoptre, en god del stridsvogner, biler og u-båter.

– Et av flyene er identisk med det som ble hevet rett utenfor Grønberg for få år siden, forteller Ketil og viser fram modellen som er tydelig merket med navn der den står på sin faste plass i ett av flere glassmontre.

 

Dagsaktuelle hangarskip

Ketil har bygget krigsskip fra de fleste stormaktene sine flåter, og ikke bare fra 2.verdenskrig, men også modeller av båter i dagens flåte.

Modeller av Russiske skip som deltar i Syria-konflikten
Modeller av Russiske skip som deltar i Syria-konflikten

– Her har vi et Russisk hangarskip som akkurat nå deltar i angrepene mot Syria. Som du ser er det svære greier hvis du ser på jagerflyene som er oppstilt på dekk.

Ketil har flere båter på ønskelista og det er ikke bare på grunn av at han ikke har de i samlingen, men han har de ikke i riktig målestokk.

Men Ketil synes ikke han har noen dyr hobby.

– De største modellene ligger på litt i overkant av 2.500,- kroner med maling og lim. Og jeg bruker ca 100 timer på en modell.

Ofte bygges flere modeller samtidig.

– Ja mange av dem skal ha samme farge så da maler jeg litt på flere modeller samtidig, for det skal jo tørke godt før delene settes sammen.

– Så her kobles det av med modellbygging og kanskje en fotballkamp på TV, veldig gjerne etter en ribbemiddag.

– Oppskriften på en perfekt kveld, sier Ketil Melum.