Ikke for sent å lage julekort

Det er snart 30 år siden Marit og Stig Harald Dahl åpnet sitt eget fotografiske atelier på Saksvik. Fortsatt er fotografmesteren i aktivitet.

Nå er det julekort med bilder av familie, barn og dyr som preger dagen og på lørdag har han rigget klart fotoatelier på Malvik Senter.

Digitalisering

– Så kom den digitale verdenen og for ni år siden gikk vi over til digital fotografering og produksjon, forteller Stig Harald Dahl.

Stig Harald og Marit Dahl feiret 1-årsjubileum for eget atelier i 1987.
Stig Harald og Marit Dahl feiret 1-årsjubileum for eget atelier i 1987.

– Det gamle utstyret med kjemikalier til fremkallingen, forstørrelsesapparat til kopiering av bildene og så videre var utrangert og verdiløst.

– På mange måter en revolusjon. Alt gikk fortere. Alt var enklere, men samtidig måtte vi ta hensyn til det faget vi hadde lært og de teknikkene og prinsippene fotografering som handverk har, forteller Marit Dahl.

Hun har stått for produksjonen av bildene og har mange timer bak seg i mørkerommet. Den tiden savner hun ikke.

 

– Tett oppunder jul kunne det bli både ti og tolv timer i det lille mørkerommet i kjemikaliedunsten. Den tiden er heldigvis forbi, selv om vi fortsatt produserer bildene selv her i Malvik.

Hvem er det som går til fotografen?

– Alle typer folk gjør det. Enten det er brudepar, barnefoto, konfirmasjoner og familiefoto. Siste trend er fotografering av nyfødte, forteller Stig.

– Folk bruker nå bildene mye mer som dekorasjoner og ikke bare som en klassisk forstørrelse av et portrett.

Etter over førti år i bransjen har Stig Harald Dahl fotografert mange mennesker, nær sagt fra vogge til grav. De som har gått på skole i Malvik de siste 30 årene og de som er konfirmert her de siste 40 årene, har sannsynligvis stått foran kameralinsen til den blide fotografen. Og han har ingen planer om å gi seg.

– Jeg har rundet merkebøyen for alderspensjon, men så lenge føttene bærer og jeg får skarpe bilder holder jeg det gående noen år til, sier han.

I høst har det vært fullt opp med skolefoto for både grupper og portretter.

– Nå før jul går det jo i en del etterbestillinger fra både skole og konfirmantfotografering, før julekortene skal knipses og produseres.

Og i atelieret er det faktisk mulig og bli fotografert, ta en kopp kaffe mens bildene produseres, og dra hjem med ferdige julekort.

Lørdag 12.desember er fotograf Stig Harald Dahl på plass i butikken hos Hööks på Malvik Senter for julekortfotografering.