Pensjonist-tur til Riga

Tekst/Foto: Roger Strømsnes: HJELP! – Jeg har blitt pensjonist! Kona og jeg har hoppet i det, og meldt oss på pensjonist-tur, hva nå det er?

Pensjonist, – smaker på ordet. Er det bås-settende? Begynner på samme bokstav som passé, pause og parkert.  Men pluss, perfekt og profitt er ord som oppveier. Ikke mere energi på ordspill.

12278115_10207058124925549_1251397752_n

Vi er i slutten av november, og på Værnes ble gruppen på 23 ønsket hjertelig velkommen av Smartreisers opplagte reiseleder Erik.

Alle fikk en stor konvolutt med turinfo og billetter utlevert, og jeg skjønte at her var det bare å senke skuldrene, og følge strømmen.

12299859_10207058134525789_49869935_o

Kl. 11.15 lettet Norwegians sølvfugl, for etter bare 1 time og 25 minutter å taxe inn foran terminalen i Riga. Siden turen gikk i østlig retning, flyttet vi klokka en time frem til lokal tid.

Flybussen

12287088_10207058134285783_992354450_o

Transfer fra flyplassen til hotellet var av den uforglemmelige typen. Ut av intet dukket en tilårskommen østblokk-buss opp. Koffertene ble sjauet inn på ledige seter, og konduktørene så til at vi alle hadde gyldig «billett».  Hva det var? –  noe godt i glasset. Underveis var det «billettkontroll» og etterfylling dersom billetten var «blitt ugyldig». Til de edle dråpene ble det servert latvisk snacks; sylteagurk, sylte og krydret kavring.  Språk-og sangkurs var også inkludert.  Nå vet vi at BRRRRAKA! – betyr skål, og at Kalinka skal synges med pondus. Kjøreturen var både sprelsk og morsom, og fikk meg til å tenke på SpeckSavers forvekslingsreklame; Hadde jeg hoppet på feil buss?

(Trykk på bildet for større versjon)

Radisson Blu Hotel Latvia

12290700_10207069325325552_427134679_o

Vet ikke hvilke stigebiler brannvesenet har her, men glad for at vi fikk 3. og ikke 26 etasje.  Det 4-stjerners hotellet er et landemerke i byen, og greit å orientere seg etter når du er ute og går.  Hotellet er kjent for byens vakreste SPA-anlegg og beste frokost!

 

Skybaren.

Utsikt fra Sky bar
Utsikt fra Sky Bar

Sky Bar

 

Skybaren ligger i 27. etasje, og åpen også for gjester utenfra.  Vindusfasadene som omkranser baren i alle himmelretninger gjør mektig inntrykk.

Anbefaler en utsiktstur opp med den utvendige glassheisen.

 

Etter å ha sjekket inn og kommet i orden på rommet, kunne de som ønsket det ta en runde med Erik.  Turen endte opp på restauranten Steiku Haoss i midtbyen.  IMG_8946

Stedets anderett kan anbefales. Like god som nydelig dandert.

IMG_8954

Etter den gode middagen la vi hjemturen innom et annet Beerhaoss.

Her var få andre gjester, så vårt besøk virket å være kjærkomment.  Den koselige kvelden ble avsluttet rundt et langbord, akkompagnert av Beatlesmelodier på gebrokkent engelsk.

Byvandring

IMG_8957
Vår latviske guide Senja

På dag 2 sto byvandring med vår norsktalende latviske guide Senja (som betyr blond), på timeplanen.  Gode sko og varme klær var anbefalt.  Gradestokken viste -2, og det var lit «vasskalt», som vi sier.  Riga  har ca 700.000 innbyggere, som er ca 1/3 av landets folketall. Hun fortalte om sitt unge fedreland som ble samlet til ett rike i 1939, og løsrevet fra Russland i 1991.  Latvia har imidlertid en historie som går hundrevis av år tilbake i tid.  Svenskene, og ikke minst tyskerne, har vært herskere her, noe en Jugend-del av byen vitner om.

Landet var i tidligere tider russernes mulighet til å ha en innfallsport mot Europa. I moderne tid har latvierne formalisert dette med medlemskap i EU, og innføring av Euro.  Dagens innbyggermix er ca 60% latviere, 20% russere, mens den siste 20% er sammensatt ev  forskjellig opphav, bl.a. hviterussere og europeere.  De har et helt eget språk ulikt f.eks. det germanske, men ett og annet tysk ord har blitt adoptert.

Frihetsmonumentet er et minnesmerke som ærer soldater drept under den latviske uavhengighetskrigen. Den 42 meter høye granittstatuen er et samlingspunkt for offentlige forsamlinger og seremonier.  Her lå masse friske blomster.

Når Latviere går på besøk til hverandre har de som regel med blomster, noe som viser at de kommer fra «møblerte hjem».

(Trykk på miniatyrbildet for større versjon)

Vi gikk til Hanseatene, langs kanalen i byparken og kikket i byborgen.  I byparken er det på sommeren et yrende liv, og på den lille kanalen kan en leie pedalbåter og slappe av i de grønne omgivelsene.  Her er også ei kjærlighetsbro, der forelskede par kan henge igjen et minne fra sin tur i byen.

12287337_10207058125285558_158625906_o

Punktum for guideturen ble satt med gode latviske lunsjretter på restauranten Alus Arsenalis, som betyr «øl-lageret».  Stor spenning var knyttet til åpne ølkraner og smaking på lyst, mørkt og grumsete brygg.

Musikk

IMG_9062

Deres folkemusikk var (selvsagt) av oktoberfest-typen, selv om vi opplevde både trekkspill og saksofon blant gatemusikantene.

Middelaldermat

IMG_9004

I gamlebyen ble vi 2. kvelden ønsket velkommen til Borgrestauranten.  Vi benket oss langs kraftige trebord, og til husbandets toner ble det servert mjød, vin og vann. Vi ble hensatt til riddertiden, og treretteren var av (veldig) god, gammel oppskrift. Latvias nasjonalrett er Sauerkraut, en kraftig kjøtt og pølserik tallerken med kål som basis.  Siden ølbrygging har lange tradisjoner her, så jeg ingen grunn til å velge annen drikke.  På vår meny var potetene byttet ut med ei byggblanding med rosiner.

(Trykk på minjatyrbildet for større versjon)

Riga Balsam – Host, host…

12311865_10207073896079818_2030029493_o

Mange sikret seg med god samvittighet hostesaft på leirkrukke.  Forkjølelsessesongen står jo for døra.

Riga Balsam er en tradisjonell latvisk likør på 45%.   Den var opprinnelig ment som hostemixtur, gjerne brukt sammen med honning.

Balzam kan drikkes ublandet eller i te, kaffe, solbær juice, konjakk, vodka og forskjellige cocktails.

Shopping

IMG_9065

Dag tre var den store dagen for handlelystne.

Vi hadde en halvtimes gange til Zeppelin Centralmarked.  Hangarene var bygd for luftballonger, luftskip og fly, men er nå invadert av torgkoner.  Her tilbys det meste av matvarer pluss mye klær og sko.

Ta med kontanter.

På markedet var det billigere enn i vanlige butikker, og for de som ønsket vestlige varehus så manglet Riga heller ikke det.  Gikk en banans med Visaen her, var det virkelig mulig å få svidd kortet.  Topp moderne stormagasin med fasjonable merkebutikker, og priser på vestlig nivå.

Flere norske finanskonsern var også representert i Riga.

I Berlin, London og København er de tidlig ut med julegater og juleshopping. Så er ikke tilfelle i Riga.  1. desember går startskuddet, og mens vi var der var det meste av juledekorasjoner og forberedelser til høytiden og turistinnrykket i full gang.

12315257_10207069258763888_458318490_o

Vi fikk imidlertid med oss intravenøs julestemning på vår avskjedsmiddag (selv om turen ikke var helt slutt) på restauranten Lido.  Lido er bygget på tuftene av ei mølle, og er europas største tømrede hus. Maken til juledekorasjoner skal en lete lenge etter.  Mat og drikke var fortreffelig, og det var godt at vi fikk svingt oss til levende rytmer etter det kraftige måltidet.

(Klikk på miniatyrbildet for større versjon)

Hjemreisedagen

Alt har en ende – så også en hyggelig tur.  På vei til flyplassen hadde vi en skikkelig stopp i badebyen Jurmala.  Her er Europas lengste gågate! – og Europas lengste badestrender.  Dette kombinert med sjarmerende gammel trehusbebyggelse.  Her har konger og fyrster forlystet seg, og Tsarens «Edinburgh» ligger ruvende nede på stranda.

Nå var det folketomme gater, men på sommeren er det et yrende folkeliv, og jeg har selv vært her på sommeren og badet på den flotte stranda.

IMG_9137

Bilder fra Jurmala

Viktig på pensjonisttur

Stikkord; Inkluderende.

Pensjonister kan fort bli definert som en homogen gruppe, som på en måte ikke er homogen. Noen har værte med lenge, andre er «førstereisende».  Noen deltar som respektive,  og  andre reiser alene. Aldersspennet kan være stort, fra 62 år og oppover.

Når tidligere kollegaer reiser sammen på sin årlige tur kan det å treffes og å holde sammen for mange være mere sentralt, enn reisen i seg selv.  For andre i gruppen kan dette fort virke klikkdannende, og ekskluderende.

Vi var glad for at det på vår tur var en utrolig inkluderende gjeng, fylt med glede og humør.

 

IMG_9162

Oppsummert.

Flott tur, med innholdsrikt program for de som ønsket å være med på det, og muligheter for avslapping for de som ville det.