Elise, Eirin, Viktor og Håkon videre i Glemte kriser-konkurransen

Mer enn 6000 elever fra hele landet har i høst deltatt i Leger Uten Grensers «Glemte kriser» -prosjekt. Elevene fra 8 C på Vikhammer ungdomsskole er en av finalistene i konkurransen.

I juryens begrunnelse står det at Elise Belsvik Hansen, Eirin Ulsund Liabø, Viktor Skaret og Håkon Ulvik har vært både produktive og kreative når de har skapt oppmerksomhet om tuberkulose. Gjennom sin Facebookside, som har 114 følgere, har de delt bearbeidede og originale tekster om krisen.

De har også delt ut 230 flyers rundt i lokalområdet, i tillegg til at de har holdt et foredrag for pensjonistforeningen om krisen. Gruppen fikk også god dekning i lokalavisen Malviknytt.no.

Jobber for «Ti glemte kriser»

Glemte kriser

– Millioner av mennesker lever i humanitære kriser. Noen kriser får massiv mediedekning, mens andre er glemt. Disse elevene har gjort en stor innsats for å spre ordet om de glemte krisene, sier Emilie Bergene, feltarbeider og prosjektkoordinator i Leger Uten Grenser

Norgesvinneren kåres 8. desember og vi vil arrangere en drømmedag med en overnatting i Oslo for vinneren 16. desember. Drømmedagen vil være for en gruppe på maks 5 elever.

Kreative elever

Målet med skoleprosjektet er å øke elevenes bevissthet om hvorfor noen kriser blir glemt av mediene. Skoler over hele landet har deltatt i prosjektet om å skape oppmerksomhet rundt glemte kriser på den mest kreative måten, og har blant annet laget animasjonsfilmer, kontaktet politikere, gjort pressestunt, laget facebook-sider, skrevet leserinnlegg og vært på radio.

–  Elevene har vist stor kreativitet, og ikke minst engasjement. De har ikke vært redd for å utfordre seg selv for å skape oppmerksomhet, sier Bergene.

Elevene har jobbet gjennom høsten og alle skoler har fått besøk av en feltarbeider fra Leger Uten Grenser.

– Våre feltarbeidere har besøkt skoler over hele Norge for å inspirere og fortelle om sine opplevelser fra sine oppdrag. Jeg er sikker på at møtet med ung, engasjert ungdom har inspirert dem også, sier Bergene.

Vinneren får Témoignageprisen
Av de 85 skolene som har deltatt i prosjektet, har 37 også meldt på sine bidrag til Glemte kriser-konkurransen. Den nasjonale vinneren får Témoignageprisen 2015 og en dag i Oslo med Leger Uten Grenser.

– Témoignage betyr å bære vitne om overgrep som rammer menneskene vi hjelper. Dette er en sentral del av Leger Uten Grensers arbeid, i tillegg til medisinsk nødhjelp. Derfor kaller vi dette for Témoignageprisen, sier Bergene.

Finalistene er:

AKERSHUS
GREVLINGEN SKOLE- Erfan Shaerzadeh, David Crosby, Synne Isaksen , Ragna Marie Engseth

AUST-AGDER
ARENDAL INTERNATIONAL SCHOOL – Hele 9.klassen

BUSKERUD
SVENSEDAMMEN SKOLE – Thea, Silje og Victor

FINNMARK
KJØLLEFJORD SKOLE – Elias Weie

HEDMARK
TRÅSTAD SKOLE – June, Anna, Leah og Selma

HORDALAND
SLÅTTHAUG SKOLE – Embla Gjerstad Fauske, Mina Amble Bøe, Ingrid Digranes og Annbjørg Gangsøy Borge

MØRE OG ROMSDAL
ÅHEIM SKULE

NORD-TRØNDELAG
EGGE UNGDOMSSKOLE – Tina Emilie Westvik, Hedda Kotte Vekseth, Andrea Sormul Gjørv, Lea Martine og Nora Sofie Karlsen

NORDLAND
HENNINGSVÆR SKOLE

OPPLAND
JEVNAKER SKOLE – Phillip, Kimmo, Henriette og Lina Aurora

OSLO
URANIENBORG SKOLE – Emma Sofie Busch og hennes gruppe.

ROGALAND
HÅVÅSEN SKOLE – Saga Færøy, Mari Lien Børseth, Anne Marthe Svensen og Kamilla Sky

TELEMARK
GRASMYR UNGDOMSSKOLE

VESTFOLD
BYSKOGEN SKOLE – Ylva Bredahl Kamfjord, Michelle Nerem, Sigurd von Brandis og Isak Steinnes Christoffersen

ØSTFOLD
HAUGEÅSEN SKOLE – Per Fjeld, Sondre Bernhardsen, Dream Florence, Ahmed Tafik, Marius Holt