Sjansetur til syden – Good or Bad ?

Tekst/Foto: Roger Strømsnes: Aleksander Strømsnes fra Vikhammer (22) bestemte seg for å ta en «Hopp-på-tur» tur til Kreta i høysesong kun to dager før avreise. Dette var hans første sjansetur, og jeg ba han om å ta notater og noen bilder.

Turen

Ankomst Kreta etter 4,5 t flytur fra Værnes – uspesifisert reise, visste ikke hva jeg dro til. Etter landing i Chania gikk vi til en ventende minibuss. En stresset dansk guide kikket sånn snarest innom vår buss og delte ut kart og brosjyrer over de største byene. Hvor jeg skulle var fremdeles en dypt bevart hemmelighet – skikkelig uspesifisert reise. Deretter ba han oss om å nyte sola og senke pulsen, noe som skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort. En bussjåfør- tydelig inspirert av ”Fast & Furious” frembrakte ville hyl blant passasjerene på grunn av brå oppbremsinger og de villeste forbikjøringer.

Hvor stopper bussen?

Jeg ble som eneste gjest satt av i den lille landsbyen Georgioupoulis ca en times kjøretur fra flyplassen. Drosia Hotell var lite, enkelt og hadde to stjerner. Familien som drev det, bodde også på hotellet. Det var ikke velkomstmøte, og jeg så heller ikke noe til turoperatøren i løpet av oppholdet.

Resepsjonisten var ganske gammel, og han visste aldri hvilken dag det var. ”Today is Friday, isn´t it?” ”No, it´s Tuesday…”. De to første dagene var det ikke rengøring på rommet, men så ble det hver dag.

Synes hotellet var ganske greit, og siden det lå såpass nært stranda gjorde det ingen ting at det ikke hadde basseng.  Jeg var glad jeg slapp å dele rom med noen, og fornøyd med at rommet hadde eget bad og toalett. Slo i hjel 7-8 mygg første natta, men myggfamilien sendte flere hevngjerrige mygg inn på rommet under oppholdet, noe alle myggstikkene er et bevis på.

Sikkerhet.

Dag nr. 3 oppdaget jeg noe merkelig. Døra mi på hotellet var nr. 6, og jeg gikk til nr. 8 ved en feiltagelse. Jeg oppdaget at nøkkelen min også fungerte til rom nr. 8. Tenkte at nøklene på dette hotellet bare har en symbolsk verdi. 

Rommet mitt hadde safe, men nøkkelen passet ikke i safe-døra. På grunn av de urolige økonomiske tidene Hellas har vært gjennom var jeg usikker på om kort og minibanker fungerte.  Derfor hadde jeg med mere kontanter enn jeg likte. Siden det virket som om dørene på hotellet var utstyrt med universalnøkler, og safen var ubrukelig, ble det til at jeg gjemte penger og kort rundt omkring på rommet.

Stor fan av maten på Kreta, spiste gresk salat hver dag.

Stranda nedenfor hotellet var fin, og ble flittig brukt. En dag dro jeg med buss til ei populær strand som heter Preveli. Kan anbefales, selv om adkomsten til og fra veien var bratt. Ellers prøvde jeg å bli så brun som mulig, men kan hende jeg brukte for mye solkrem…

Alt i alt et veldig fint opphold, fikk mere enn forventet. Terningkast 5. Kan anbefale å reise uspesifisert for de som ikke har alt for store krav, og som liker litt spenning.

Oppsummert:

Uspesifisert er litt rimeligere enn spesifisert reise. Turoperatørene tar alle forbehold som -”Du kan bli nødt til å dele rom”- ”Ingen selvfølge med bad og toalett på rommet” – ”Hotellet kan være uten basseng og ligge flere kilometer unna stranda” osv.

Reisemåten betyr å måtte godta det meste uten å ha særlige klagemuligheter. Unntaket er at en ikke skal finne seg i u-sanitære og skitne innkvarteringer.

Et råd for konseptet – Senk forventningene, og du kan bli positivt overasket.