Fredsprisen viktig for demokratiet

Det uttrykker Malviks første kvinnelige ordfører Ingrid Aune etter at det i dag ble kjent at Nobels Fredspris for 2015 tildeles det som kalles ”Den Tunisiske Dialogkvartetten”

– Jeg var delegasjonsleder for Internasjonalt Forum og SørTrøndelag Arbeiderpartis internasjonale utvalg under en studiereise til Tunisia i mai i fjor. Da møtte vi lederne for alle disse organisasjonene og andre demokratiforkjempere i landet, forteller Ingrid.

Hun snakker flytende fransk og steppet inn som delegasjonsleder på reisen til Tunisia, på kort varsel for halvannet år siden

Dialogkvartetten

Årets fredsprisvinnere består av fire organisasjoner i Tunisia: Fagbevegelsen UGTT (Union Générale Tunisienne du Travail), Arbeidsgiverorganisasjonen UTICA (Union Tunisienne de l’Industrie, du Commerce et de l’Artisanat), Menneskerettsorganisasjonen LTDH (La Ligue Tunisienne pour la Défense des Droits de l’Homme) og Den Nasjonale Advokatforeningen (Ordre National des Avocats de Tunisie).

– Tildelingen av fredsprisen er til demokratiet, til viljen som finnes til å dra sammen, til å sette samfunnsutviklinga foran seg selv, til å bygge freden sammen med demokratiet – som er mer enn valg, sier Ingrid Aune.

– Måtte dette være en pris for at Tunisia fortsetter i den retningen folket krevde da de unge og kvinnene i Tunisia i starten av 2011 krevde en ny verden.

Møtte presidenten

Her er Ingrid Aune sammen med noen av delegasjonsmedlemmene mens de venter før ett møte med Tunisiske demokratiforkjempere i mai 2014. (foto: privat )
Her er Ingrid Aune sammen med noen av delegasjonsmedlemmene mens de venter før ett møte med Tunisiske demokratiforkjempere i mai 2014. (foto: privat )

Under besøket i Tunisia i fjor fikk Ingrid Aune og resten av delegasjonen ett 20 minutter langt møte med landets president.

– Hvis vi ikke lykkes med demokratiet i Tunisia kan det bety slutten for demokratiet i den arabiske verden for flere generasjoner, sa presidenten da jeg møtte han, forteller Ingrid. At nobelprisen nå støtter opp om demokratiarbeidet er derfor ekstra viktig. Det er viktig for demokratiet, og for oss alle.

Les Ingrid Aune sin blogg om fredspristildelingen her.