Bart og bøker på bibliotekene

I oktober har stensilkunstneren Mili Vada salgsutstilling på biblioteket på Vikhammer.

Tidligere har kunstneren hatt flere digitale utstillinger i New York og hatt bilder utstilt både ved Trondhjems Kunstforening og ved en kunstutstilling i Sydney, Australia.

Maybritt Mili Vada er 32 år bosatt i Trondheim, men er opprinnelig fra Vadaneset i Nord-Trøndelag. Hun uttrykker selv at hun har en besettelse for skalpeller og spraypaint. Mili Vada har gjort seg kjent for sine «bartemenn». Med barten som sitt varemerke, er hennes produksjoner lett gjenkjennelig.

Stensilkunst er en form for graffiti som gjør bruk av sjablonger laget av papir, papp eller andre medier for å skape et bilde eller tekst som er lett reproduserbar. Den ønskede utforming er skåret ut, og deretter overføres bildet til en overflate ved bruk av spraymaling eller roll-on maling.

Prosessen med å spraye involverer påføring av maling på tvers av en sjablong for å danne et bilde på en overflate nedenfor. Noen ganger flere lag med sjablonger blir brukt på samme bilde for å legge til farger eller skape illusjonen av dybde.

Stensilkunst begynte på 1960-tallet. Historisk sett har det vært mange motivasjoner for å utøve denne kunstformen. For flere har dette vært en enkel metode for å produsere et politisk budskap. For eksempel hadde den franske kunstneren Ernest Pignon-Ernest sin stensilerte silhuetten av en atombombeofferet som ble spraymalt i Sør-Frankrike i 1966.

I løpet av de årene denne kunstformen har eksistert har den blitt en verdensomspennende subkultur. Medlemmene er knyttet via Internett og bildene spray-malt på urban lerretet de plasserer hele verden.

I november flytter salgsutstillingen til biblioteket i Hommelvik.