En tur i turen

Hvorfor ikke legge inn en ekstra opplevelse når du først er ute og reiser?

Tekst/Foto: Roger Strømsnes: De fleste langdistanseruter fra Norge går fra Oslo, noen med mellomlandinger i f.eks. København, London eller Amsterdam.

Vi skulle til Karibien med KLM  fra Amsterdam.  For å nå dette flyet måtte vi reise dagen før fra Værnes.

Vi bestemte oss for å ta et ekstra tidlig fly fra Værnes til tulipanenes by, for å få dagen og kvelden der. Gjennomgående KLM-billetter gjorde at vi slapp å sjekke inn bagasjen på nytt i Amsterdam.

Det greieste mht. å ha kontroll på tiden, er å ta inn på hotell ved flyplassen.   Tog til og fra sentrum er både raskt og komfertabelt.

Sjarmen ved å være på reise handler mye om å skifte miljø.  Omgitt av Amsteredams kanaler, broer og båter så skjer dette i fullt monn.

Så er spørsmålet – hva rekker du på en dag i Amsterdam?

Legger en inn for mye på for kort tid blir det fort stress, og det vil vi jo prøve å unngå. Mange trives med bare å rusle rundt, små-shoppe og se på folkelivet.

Selv har jeg tidligere vært på sightseeingtur med kanalbåt i Amsterdam – kjempefint. Du får kanalene, broene og bebyggelsen fra en helt ny vinkel.

Anne Franks hus er også mye besøkt.  Huset hvor den jødiske familien Frank gjemte seg for nazistene under 2. verdenskrig, og hvor historien sier at familien ble avslørt og Anne døde i konsentrasjonsleir. Etter krigen ble dagboken hennes funnet, og denne har blitt verdenskjent. Madam Tusaas er også populært, og tilsammen har byen over 50 museum.

Kunstinteressert? – Besøk gjerne van Gogh-museet.  Et fint museum som også har en fin museumsbutikk. Anbefaler et besøk.

Her finner du kart, severdigheter og åpningstider:   www.amsterdam.info/no

Aldri har vi sett så mange sykler som ved jernbanestasjonen. Da skjønte vi hvorfor Amsterdam er utropt til verdens sykkelhovedstad.  Over halvparten av all forflytning i sentrum skjer på sykkel, som jo er til beste for miljøet.  Våre byplanleggere har mye å lære fra denne byen når det gjelder smarte og trygge trafikkløsninger for fotgjengere, syklister og biler

Etter å ha tatt pulsen på Amsterdam avsluttet vi med sen middag på vår favorittrestaurant Hard Rock Cafe. Finner du deg et bord i underetasjen ved kanalen vil båtene gli nært forbi vinduene som perler på ei snor.

Neste morgen var det bare å dra med shuttelbuss fra hotellet til flyplassen.