Barcelona – By, Bad og Banditter

Tekst/Foto: Roger Strømsnes: Norwegian har satt opp sommerrute direkte fra Værnes til spanias solfylte Barcelona, og vi lot oss friste. Byen med over 300 soldager i året har stått på nordmenns sydenmeny i 50-60 år, og mange forbinder den mest med sombrero, sangria, grisfester og lommetyver.  Byen har i dag mye, mye mer å by på!

Honnør til NSB og AtB

Vår reise startet med NSB´s togrute som pendler mellom Lundamo og Steinkjer med Værnes flyplass i sin mitte.  Fra perrongen tok rulletrappa oss rett opp til flyterminalen.  Nytt av året er ei busslomme i umiddelbar nærhet av flyplassen. Finner du ikke noe returtog som passer når du skal hjem, kan altså lokalbuss være et ekstra alternativ.

Etter en flytur på 3 timer og 45 minutter ventet 30 grader i lufta og etterlengtet varm asfalt under bena.

På flyet traff vi et vennepar som kun hadde to hele Barcelona-dager til rådighet, og de ble brukt godt. 1 ½ dag med sightseeing, og ½ dag på stranda.

Byen

Vi hadde 10 dager til rådighet, og vårt hotellvalg var Hesperia Metropol som ligger i bohemstrøket nede ved havna. Glassdørene i inngangspartiet var alltid låst, og vi ble sluset inn av resepsjonen eller en sikkerhetsvakt. Det føltes veldig trygt i byen med litt frynsete rykte.

Målet var å slå to fluer i en smekk på denne turen, ved å kombinere både by og badestrand. Med ca. 15 minutters gange til stranda, og få minutter i motsatt retning til det yrende folkelivet på La Rambla, var hotellets beligenhet for oss en innertier. I smågatene rundt hotellet var det masse butikker og koselige restauranter.

Paella
Paella

På spørsmål i resepsjonen om en god restaurant både  med tanke på mat og atmosphere, ble vi henvist rett over gata. Hvis den var full, kunne vi bare fortsette til høyre eller venstre, de skulle være like bra alle sammen!

Matopplevelsene er for oss en stor del av turen.  Tapas-restaurantene skuffet ikke. Det gjorde heller ikke restaurantene som hadde havets spesialiteter på menyen. Paella i mange varianter smakte også utmerket.

Det er mange måter å gjøre seg kjent på i Barcelona.  Enten på egen hånd, eller guidet tur til fots, på sykkel, eller turistbuss. Det hotteste var sagways eller ståhjuling som enkelte kaller den. Den har sammen med el-sykkelen fått en voldsom oppblomstring.

Geocaching.

Geocaching

På strandpromenaden traff vi en vennegjeng fra Bergen. I følget var også den lidenskapelige geocacher Krister Hareide, akkurat da liggende oppunder en benk.

– Geocaching er veldig populært i Norge, hvor ca 60.000 har det som hobby. Det finnes ingen nøyaktig statistikk på hvor mange som driver med dette, men det antas at ca. 3 millioner er bitt av basillen globalt.  Man leter etter ting som noen har lagt ut, og som en har fått koordinater på.  For å søke etter gjenstanden, kan en bruke en vanlig mobil med GPS.  Selv bruker jeg en avansert GPS beregnet for dette.  Jeg har holdt på siden 2009, og har ca. 3.200 funn fordelt på 17 land.  I sommer har jeg geocachet i Thailand, Laos og nå Spania.

– Dette er en aktivitet jeg anbefaler alle å prøve!

Sightseeing

En kan reise rundt om i byen med lokalbuss eller T-bane.  Vi valgte ”Hop-on Hop-off” guidebuss. Barcelona City tour er ett av to guidebussalternativ. Bussene går med ca 10 minutters mellomrom, har egen app og WIFI ombord. Dagsbillett koster 27/38 euro for henholdsvis en og todagerbillett. Vi kjøpte billetter ombord, betalte med kort, og fikk utlevert kart og høretelefoner. En trang svingete trapp tok oss opp til upper sun deck, og deretter var det bare å la severdighetene strømme på, med en svensktalende guide på øret.

Dette var en behagelig og enkel måte å få oversikt over de viktigste attraksjonene med en kjørerute som var lagt opp på forhånd. De to bussrutene som turen besto av, var oppgitt til å ta fire timer, hvis en ikke gjorde noen avhopp.

Barcelona City Tour
Barcelona City Tour

Du kan hoppe på bussen hvor som helst i byen, og vi hoppet på like nedenfor vårt hotell. Turen gikk langs strandpromenaden og badestrendene, til Barcelonas nye bydel.

Park Güell

Vi gjorde to hovedstopp på vår runde. Første stopp var i Gaudi-parken/ Park Güell. Allerede i parkens billettkø fikk vi beskjed om 2,5 timer venting til neste innslipp. Plan B var å ta runden rundt parken, for så å gå opp til parkens høyeste punkt med panoramautsikt over Barcelona.

Sagrada Familia

Gaudis største livsverk, Sagrada Familia, som aldri ser ut til helt å bli ferdigstilt, hadde  også timelange køer.  Det gjorde at vi nøyde oss med å beundre byggverket fra utsida. Et tips for å komme inn uten å måtte stå i timelange køer under høysesong er å bestille plass på forhånd, eller være tidlig ute på morgenen, ca. en halvtime før dørene åpner.

Apostlenes hester

Vi brukte et par dager på å utforske byens sentrum med apostlenes hester som fremkomstmiddel.  Her kom vi tett på Barcelona by og det yrende livet på strandpromenaden.

Gode sko og kamera, og vi var klare for byvandring. Ikke langt unna hotellet på Plaza de Column, står Columbus på en 50 meter høy sokkel og viser vei mot det han trodde var India. Mange har hatt kontakt med Barcelona som transitthavn for middelhavscruise. Herfra går også ferger til bl.a. Balearene.

La Rambla er Barcelonas paradegate. Her ligger den fantastiske mathallen La Boqueria. Farvesprakende fruktdisker i skjønn forening med kjøtt, Paella og Tapas. Fisk og skalldyr, forskjellige skinkesorter og smoothies var veldig populært. Og ja – smoothiene var veldig gode.

12029160_10206691524160759_991383579_n

De Magiske fontenene

Dette er en gratisattraksjon som Barcelona by byr på. Hver kveld mellom kl. 21.00 og kl. 23.00 starter det fargesprakende fonteneshowet, der en i mørket kan nyte det fantastiske skuet. Himmelhøye vannsøyler i alle regnbuens farger skifter formasjoner, og dette i samspill med musikk over store høyttalere. Det var tett i tett med folk som filmet og tok bilder, og et tips – pass på lommeboka. Jeg overhørte ei norsk dame som var fortvilet fordi hun hadde «mistet» lommeboka under showet…

Det var med stor glede vi registrerte at byens gamle tyrefekterarena var ombygd til et topp moderne varehus. Nå var det altså slutt på at spanias okser behøvde å frykte den runde bygningen i Barcelona.  Vi tok turen opp på taket.  Her fant vi restauranter omkranset av en utsiktsterrasse hele veien rundt.  Varehuset er vel verdt et besøk, med mulighet for både shopping, god mat og utsiktsbilder.

Musikk

Klaver-musikant
Klaver-musikant

Gatemusikanter satte farge og stemning på byen. I tillegg til tradisjonelle visesangere med kassegitar, bød byen også på trubadurer uten musikalske skylapper. Solo-opptredener på fullt slagverk, kontrabass, trompet og piano var originalt, underholdende og noe nytt

Trafikken

Fortaustrafikken spesielt på havna og strandpromenaden var rystende. Her hjemme hender det at vi skvetter til når en syklist sneier forbi på fortauet, men det er ingen ting mot det vi konstant opplevde her. I tillegg til vanlige sykler har batteridrevne fremkomstmidler i alle tenkelige fasonger og størrelser gjort sitt inntog. Vi måtte hele tiden redde oss unna råkjørende sykkeldrosjer, sagwayer og akrobater på rullebrett.

Med den enorme biltrafikken gjaldt det også her å vente på grønt lys i fotgjengerfeltene. En detalj her er at bilene i noen kryss aldri fikk grønt lys, men måtte forholde seg til rødt, gult og blinkende gult.

I et av disse store kryssene ble vi også vitne til scootervelt, der den hjelmløse førerens vernedress besto av shorts, T-skjorte og flippersandaler…

Bad

En av mange Mojitoselgere
En av mange Mojitoselgere

Barceloneta-stranda er den første av 5 strender med tilsammen 5 km strandlinje. Årlig har disse strendene ca 7 millioner badegjester.  Badevakter fulgte med og varslet med flagg om det var trygt å bade.  Strandbarene var en grei stopp for en enkel lunsj, men på de mest populære restaurantene ved strandpromenaden var det lurt å reservere bord.

Vi gikk for det meste på den nærmeste stranda, og det var tett med folk og selgere som ropte ut sine tilbud. Hver ettermiddag valgte en operasanger å underholde hele stranda med sine arier mens han badet.

Banditter

Advarslene var mange med hensyn til kriminalitet og lommetyver i Barcelona. Byen har fått et dårlig rykte, og ikke uten grunn. Siden vi var advart, var det mulig å ta sine forholdregler, men ikke alle gjorde det. Vi så sløve turister der eurosedler og kort tytet ut av forskjellige lommer sammen med kvitteringer og andre papirer.

Enten en er på reise eller hjemme gjelder det jo å passe på verdisakene. Legg verdisakene i hotellsafen, og oppbevar penger og kort i mappe mot kroppen når du er ute.

 

Synlig politi over alt
Synlig politi over alt

Det var mye synlig politi både til lands, til vanns og i lufta. Det virket trygt med så mye patruljerende politi. Det er tydelig at Barcelona vil kriminaliteten til livs.

Innbyggerne gjorde også sitt. Under en lunsj på uterestaurant på La Rambla varslet betjeningen om at jeg ikke burde ha fotoapparatet på bordet – noen kunne stikke ei hand gjennom den en meter tykke hekken som skilte oss fra gata, og snappe det.

På stranda kom det gjentatte oppfordringer over høyttaler om å passe på verdisakene for tyver. Det var mye folk på stranda, og mens folk var ute og badet, ringte det fra mobiltelefoner i forskjellige herreløse vesker rundt omkring oss.

På vei fra stranda kom vi midt opp i pågripelse av en tyv på flukt fra politiet med en svær koffert på slep. Han ble effektivt stoppet, og før vi visste ordet av det var han og tyvgodset fraktet bort.

Under en lunsj på strandpromenaden observerte vi en mann bli diskret pågrepet av sivilt politi, kroppsvisitert og sekken hans tømt og gjennomsøkt på asfalten. Den fornærmede familien var glad for å få tilbake sine eiendeler, og også han ble skysset bort av politiet. Som om ikke dette var nok, så ble en butikktyv tatt på fersken i vår nærbutikk. Innehaverne tok loven i egne hender, og basketaket som oppsto var ganske skremmende.

Oppsummert

Vi sitter igjen med gode minner fra Barcelona. Mixen by og bad fungerte for oss, og Barcelona er en by vi gjerne reiser tilbake til, men vi vil neste gang styre unna høysesongen i august.