Inger og Marthe vil hjelpe flyktninger

Flyktningkrisen har skapt stort engasjement i landets befolkning, også i Malvik. Den landsomfattende gruppa Refugees welcome to Norway har fått en avdeling i Malvik og mandag kveld var et tjuetalls kvinner og menn samlet for å legge planer for det videre arbeidet.

Alle kan bidra

Inger Kvåle Gissinger (14) og Marthe Emilie Alterkjær (14) leste om gruppa i avisa.

– Vi meldte oss inn i facbookgruppa og når vi så det skulle være et møte dro vi hit, sier Marthe.

– Det er fint og få bidra med noe for det er jo barn og unge på vår egen alder som kommer hit og da kan vi få dem med på noen sosiale aktiviteter, forteller Inger.

Gruppa planlegger en ”Internasjonal kurvfest” i oktober, der ser jentene for seg at mange kan bli med for å hjelpe til.

– Da må vi forsøke å få med folk på vår egen alder, sier Marthe.

Inger som selv driver med langrenn og padling, håper flere ungdommer engasjerer seg i arbeidet for flyktningene som etter hvert kommer til Malvik.

Nå håper de to at alle skolekameratene fra Vikhammer også engasjerer seg.

– Vi dro hit i dag på impuls så vi har ikke fått snakket med de i klassen om det, det hadde jo vært fint og fått med flere fra klassen og skolen, sier Inger.

Enkle sosiale tiltak

May Elisabeth Lund er en av initiativtakerne til gruppa som ønsker flyktningene velkommen hit til Malvik.

– Jeg ble med i facebookgruppa som dekker Sør-Trøndelag, der så jeg det var flere fra Malvik og så spurte jeg de om vi skulle starte ei sånn gruppe lokalt. Og det ble mange ja og stort engasjement, sier May Elisabeth.

Noen av hovedoppgavene vil være å hjelpe de flyktningene som kommer hit med hverdagslivet.

– Der er det mye som mange kan bidra med. Det handler om å gi av sin tid for å integrere mennesker på flukt i lokalsamfunnet vårt.

Rundt bordet kommer det mange innspill og tanker om hva malvikingene kan bidra med. For dette handler ikke om å samle inn penger eller klær, dette handler om medmenneskelighet og nestekjærlighet på et mellommenneskelig plan. Det handler om å gi litt av sin tid – helt enkelt.

– Alle vanlige hverdagssysler fra det å gå på tur, gå på butikken og bli kjent i nærområdet, bli med på fotballtrening, men også vanlige hverdagslige sysler uten at det blir et prosjekt ut av det.

Mange av de som er med har travle dager med jobb og familie, men de føler at å gi en time eller to av sin tid innimellom, for å hjelpe mennesker er riktig prioritering.

– Vi har inntrykk av at mange ønsker å være med for å gjøre en innsats, det er vi svært glade for, sier May Elisabeth som registrerer at godt over 100 personer nå har meldt seg inn i facebookgruppa Refugees welcome to Norway- Malvik.

Internasjonal kurvfest

Selv om hjelpegruppa er under etablering og helt i startfasen har de kommet fram til at en internasjonal kurvfest skal det bli.

Det skal være en arena hvor mennesker kan møte hverandre og bli bedre kjent på tvers av nasjoner og kulturer.

Til festen skal også flyktninger som har bodd i Malvik lenge bli invitert og det ligger an til en flerkulturell opplevelse når mennesker fra mange nasjonaliteter møtes.

– Det er ikke helt avklart med lokale ennå så tid og sted skal vi komme tilbake til om få dager, men vi ønsker oss bidrag fra butikkene i kommunen så vi håper på god og velvillig mottakelse når vi kommer på besøk.

– Vi er fortsatt i rekrutteringsfasen og ønsker at mange flere engasjerer seg. Vi har plass for folk i alle aldre, unge og gamle, pensjonister og skoleelever, og vi har plass til flere menn, sier May Elisabeth Lund.