Urtekurs på kjøkkenet til Kristin

Kristin Håkonsdatter Sjøberg i Hommelvik har neste søndag invitert til urtekurs på kjøkkenet sitt. Der skal hun lære hvordan man kan bruke urter i kosmetikk og massasjeoljer, i mat og hvordan man kan konservere urtene.

Urteterapeut

Kristin er utdannet urteterapeut og jobbet som lærer i faget mens hun bodde i Sverige.

– Jeg gikk på en skole hvor jeg blant annet lærte å dyrke urter. Det var så spennende og artig at etter to år fikk jeg tilbud om et vikariat og ble lærer på samme skolen selv i noen år, forteller hun.

– Etterpå startet jeg med kurs hvor jeg dro hjem til folk for å lære bort hvordan man dyrket og foredlet urter. Man bruker å si at lukten er blomstenes sjel. Og lukt er jo den siste sansen vi mister når livet ender. Det er derfor man har hatt stort hell med å bruke aromaterapi ved behandling av demente for eksempel.

Dyrker selv

Hjemme i Hommelvik dyrker hun mange ulike sorter planter og urter i drivhus, blomsterbed og potter.

– Alt er økologisk og det blir en herlig duft i huset på denne årstida når jeg tar inn de alle urtene. Noen blir tørket andre blir kokt og noen legges i olje og voks. Alle urter må varmebehandles, det gir best aroma.

– I tillegg har jeg hentet litt urter på Midtsandtangen selv om det der er mildt sagt dårlige kår for de urtene som er plantet. Det er ikke alle urtene som trives i vårt klima, for og si det sånn, sier Kristin.

– Men de urtene som vokser her langt oppe mot nord får en fantastisk mye sterkere smak på grunn av sommerlyset.

Hun kunne også godt ha tenkt seg og fått plantet en liten urtehage på Hommelvik Helsetun.

– Det har nemlig god effekt på behandling av demente og er et fint supplement i en sansehage. En av plantene kunne vært Løpestikke som vi kjenner fra buljong, for eksempel.

Kurs på kjøkkenet

Nå har Kristin Håkonsdatter Sjøberg invitert til kurs på sitt eget kjøkken med sjøldyrka urter. Fjorten kvinner og menn har meldt sin ankomst og programmet har Kristin klart.

– De får et lite kompendium med bilder og oppskrifter. Så skal vi ha workshop hvor alle får lage seg en salve, et massasjelys av bivoks og urtesalt.

– Hemmeligheten bak ett godt urtesalt er at det skal ha 21 ingredienser pluss havsalt og jod, røper Kristin.

Hun er også interessert i gamle kjærringråd og har utfordret kursdeltakerne til og ta med seg ett eller flere til søndagens treff.

Kurset vil ta ca tre timer og da blir det tid til både kaffe og en god prat, forteller Kristin som gleder seg til å dele kunnskapen og interessen hun har for urter med flere. Og hvem vet, kanskje blir det flere kurs framover.