Tre polske byer på fire dager – Gdansk, Sopot og Gdynia!

Tekst/Foto: Roger Strømsnes: Å bo med relativt kort kjøreavstand til Værnes flyplass er «berre lækkert»!  De 20 direkterutene til utlandet åpner for mange spennende besøk.

Bestiller du fly tidlig, og litt utenom sesong, kan flybilletten bli rimeligere enn parkeringen på Værnes.

Dag 1 – Reise og Gdansk

Vi reiste med Wizz Air, og flyturen tar 1t 55min. I juli koster t/r ca kr. 3.000,-. I september bare en tiendedel! Det lønner seg å granske litt på nettet.

Gdansk er polens 6. største by, men målt i folketall er den nesten like stor som Oslo!

Med tanke på shopping reiste vi med nesten tomme kabinkofferter som bagasje. Fra flyplassen til hotellet i sentrum var det ca 15 km, og for ikke å bli lurt var vi tipset om å se etter drosjer med gult skilt på taket.  Drosje er generelt billig i forhold til norsk nivå.

Hotellet lå i gangavstand til severdigheter og gamlebyen, noe vi synes er en stor fordel.

Etter innsjekking gjorde vi oss kjent i gamlebyen, og storkoste oss med å se på folkelivet og den fantastiske arkitekturen.  Trapper og fasader med overdådige utsmykninger.  Overalt tilbys rav-smykker.  Det er håndlagede sølvsmykker med guloransje steiner. Vi gikk innom en av byens to store markedshaller.  Disse er som en forundringspose hvis du liker shopping.  Her var det ikke skylapper når det gjaldt vareutvalg, og man kunne gjøre noen uforutsigbare varp.  Deilig er det også å kunne slå seg ned med en kopp kaffe i den trivelige atmosfæren.

På en fortausrestaurant bestilte vi den polske spesialiteten Pirogi.  Pirogi er en velsmakende fylt deig, og til maten den kraftige «Johannes» pilsen.  Tips! Med så mye godt øl som de har i polen, er det ingen grunn til å bestille vin.   En god middag med en halvliter kom sjeldent over 50 zloty, ca 100 kroner.  En halvliter av den vanligste pilsen Tyskie kostet mellom 18 og 30 kroner.  Det er vanlig med 10% tips.

Dag 2 – Vår store togdag

Polen satser på miljøvennlig og rimelig kollektivtransport. Togene gikk tett, og sentrumsbussene gikk på strøm.  Vi kunne tatt drosje, men togturen er i seg selv en opplevelse. En kommer nært inn på lokalbefolkningen, og det er mye fin natur og småsteder å se langs ruta.

Første mål var badebyen Sopot, 12 km fra Gdansk.  Deretter 9 km til shoppingbyen Gdynia.

På stasjonen er det billettautomater med polsk bruker-veiledning.  Min polsk begrenser seg til ordet «Zubrowka» – så her slet jeg litt, men heldigvis fikk vi hjelp av en innfødt.  Ikke tenk norske priser, for da kan du komme i fare for å bastille en månedsbillett i steden for dagsbillett.

Sopot er en badeby med den koselig gågata Monte Casino som fører ned til ei kilometerlang badestrand med timeglass-sand.  Hovedgata er omkranset av koselige restauranter og souvenirbutikker.  Midt i gågata ligger merkverdigheten Det Skjeve Huset. Vi tok turen ut på den lange hvitmalte brygga, og nøt sjølufta, utsikten og de mange fine båtene i havna.

Mitt på dagen hoppet vi på toget igjen, og kom til Gdynia. I Gdynia var det småbutikker og varehus så det holdt, og vi hadde ganske lange armer når vi gikk mot stasjonen for å ta toget tilbake til Gdansk.

Dag 3 – Mariakirka og shopping

Etter frokost ruslet vi til Maria-kirka, verdens største mursteinskirke. Vi satte kursen mot tårn-trappa.  Etter drøyt 400 trinn kom vi til en utsikt-terrasse 80 meter over bakken.  Byen er et flott skue, og vi så Leninverftet der Lech Valesa arbeidet som elektriker før han ble president.

Vel nede på bakken tar vi turen til det største og mest moderne varehuset Madison, som har en rekke trendy motebutikker.

Avskjedsmiddag ble inntatt på den indiske restauranten Buddha, som ligger lett synlig i gågata.  Anbefales!  Skikkelig koselig og rask betjening.  Fyldig og variert meny til priser som var lave, selv etter polsk målestokk.

Dag 4 – Hjemreise

I forbindelse med at Gdansk sto som arrangør av fotball-EM for noen år siden, var veinettet oppgradert, og en ny flyterminal tatt i bruk.  Det var ikke mye «øst-europa» å spore der.

I Gdansk var jeg innom en frisørsalong, og en hårklipp kostet 13 zlotty som tilsvarer 26 norske kroner.  På flyet tilbake la jeg merke til at alle polske arbeiderne, som skulle tilbake til Norge for å jobbe, var ny-klippet…

Oppsummering:

Pluss:

Direkterute og billige flybilletter.

Pengene rakk langt mht. transport, overnatting og mat.

Hyggelig lokalbefolkning.

Minus:

Selv om det var billig å ta taxi, varierte prisene for samme strekning mye.