Forhistorisk kjøkken på Vikhammer

Under registreringen av kulturminner på Vikhammer har arkeologene funnet flere kokegroper fra jernalderen.

https://vimeo.com/139554768

– Disse ble brukt til å lage festmåltider, ofte i forbindelse med begravelse og feiringen av den døde, forteller arkeolog Anne Haug.

– Dette er et forhistorisk kjøkken, jeg har prøvd å lage mat i kokegrop selv og det blir aldeles nydelig, med lammelår for eksempel. Det tar litt tid, men det er både sosialt og lærerikt og maten blir helt fantastisk god, sier hun.

Tips om kokegrop.

Før du setter i gang med å lage kokegrop, er det viktig å få tillatelse fra grunneier til å utføre dette. Det er viktig og ta forhåndsregler når det gjelder brannsikkerhet.

Kort fortalt graver man et hull i bakken. Størrelsen er avhengig av hva og hvor mye du skal koke. Det går med mye ved, vedskiene bør gå tvers over bunnen av gropen. Steinene bør runde og på størrelse med to knyttnever. Når bålet brenner godt legges steinene på og varmes i omtrent en halvannen time.

Løft så steinen ut, er de hvite er de for varme. Børst ut asken av gropen. Pakk kjøtt i minst fire lag med sterk aluminiumsfolie og legg det i gropen. Dekk med de varme steinene og til slutt torven som ble gravd bort.

Se hvordan lage kokegrop her.