Friluftsdag ved Stavsjøen

Stavsjøen ble tidligere i år kåret til kommunens beste friluftssted av innbyggerne. Søndag 30.august arrangeres den årlig friluftsdagen med mange aktiviteter.

Friluftsdagen har et bredt spekter av spennende aktiviteter for hele familien. Her blir det muligheter for å prøve kajakkpadling, løse oppgaver i en natursti og å teste luftgeværskyting. Alle aktiviteter er gratis. I tillegg blir det servert kaffe fra svartkjel, og det er kiosksalg.

Friluftsdagen ved Stavsjøen har vært en årlig begivenhet i Malvik kommune i mange år, og er et samarbeid mellom Trondheimsregionens friluftsråd, Malvik JFF, Statskog, Malvik ILs padlegruppe og Hommelvik turnforening.

Vår medarbeider Roger Strømsnes tok tidligere i sommer turen rundt Stavsjøen og lagde denne skildringa.

På rundtur rundt Stavsjøen

 

Stavsjøen er et flott utgangspunkt for mange turer i Malvikmarka.
Stavsjøen er et flott utgangspunkt for mange turer i Malvikmarka.

Du tar av fra motorveien på Sveberg og parkerer gratis ved ABRA-hallen. Ca 100 meter grusvei fører ned til den innbydende Stavsjøen, en adkomst som også er tilrettelagt for funksjonshemmede.  Ved vannet har Malvik JFF laget benker, ei brygge og en gapahuk.

Her kan barnehager, skoleklasser og barnefamilier storkose seg.

Gapahuken er til fri bruk etter først – til – mølla -prinsippet, men husk å rydde når du har brukt den.

Stavsjøen (188 MOH) er populær med sitt familievennlige terreng. Padlere, sportsfiskere og ikke minst fotturister er ivrige brukere.  Det er mye ørret og rør på 50-80 gram, men også større fisk. Husk fiskekort.

Rundt vannet ble det i 2006 anlagt en flott natursti på 4,5 km. Stien går på skogsveier og deler av lysløypa. Over Krokatbekken er det bygd ei bru.   Grunneierne har mye av æren for at turstien er kommet i stand, og den hjelper til at ferdsel blir mest mulig kanalisert til beste for det biologiske mangfoldet i området. Lærerik informasjon er satt opp på plakater langs stien.

Det at vi i Malvik har et slikt vann med tilrettelagt adkomst, mener jeg er med på å bedre folkehelsa I kommunen. Jeg kjenner mange som har mosjons og treningsturer rundt vannet, og de får ikke skrytet nok av hvor fint det er.

På vinteren avholdes det isfiskekonkurranse på stavsjøen.  På sommeren har Friluftsdagen ved Stavsjøen vært en årlig begivenhet i mange år.  Friluftsdagen har et bredt spekter av spennende aktiviteter for hele familien! Bl.a. kajakkpadling, natursti, luftgeværskyting. Alle aktiviteter er gratis! I tillegg blir det servert kaffe fra svartkjel, og vanligvis kiosksalg.

Aktiviteten er et samarbeid mellom Trondheimsregionens friluftsråd, Malvik JFF, Statskog, Malvik ILs padlegruppe og Hommelvik turnforening.

Turen rundt vannet tar ca 1t. 20m. i lett terreng, langs en løype med flere rasteplasser.

Benk med dikt

Friluftsdag benk

Denne benken har Lions Club Malvik satt ut, der også diktet “Ved Stavsjøen” skrevet av tømmerhuggeren Petter Auran er slått opp.  Vi synes det er så fint at vi tillater oss å gjengi det her.

Ved Stavsjøens strande min hytte der står

På berget hvor furuer gror-

Der ørreten spreller og skogfreden rår

Og ender i solglansen ror.

 

Om tanken kan gå mot de fjærneste blå

Det er ingensteds bedre enn her –

Det er helse og sunnhet I skogen å gå

Og ha venner I villmarkens trær.

 

Jeg lytter til skogenes tidløse sang

på vandring med øks og med sag –

Jeg har lite av penger og slett ingen rang

Men I det gir jeg blott en dag.

 

For en skjorte det har jeg, en sjæl likeså,

Og et hjerte så holdbar som gull –

Hver dag er det nåde av Herren å få

Hans stabbur bestandig er full.

 

I frihetens temple blandt blomster og trær

Vil jeg vandre til livet er endt –

Da overalt som jeg møtte på vandringen her

en evig regnbue er spent.

 

Så taker jeg herren for helsen han gav

for hvilen I skogens sus-

Han gjør ingen forskjell på høy eller lav

Men velsigner både hytte og hus.

 

Friluftsdag 1
Gunn Elin Landsem Lisø med barna Eila og Kristian. I tillegg familien Folvik med Sigrid, Kjetil og barna Ragnar og Johan

Vi møter turgåere på to og fire ben, samt joggere i fint driv. Ved en av de fine rasteplassene treffer vi på to familier.

Familiene stortrives med turstien, og synes det er kjempefint ved Stavsjøen. De prøvde seg også på Geocaching.