NM for narkohunder i Malvik

Et tjuetalls ekvipasjer med narkotikahunder og førere er påmeldt til NM for narkohunder, når dette arrangeres ved Malviksenteret på Sveberg fra tirsdag 1.til torsdag 3.september. Denne uka har de trønderske hundene vært på trening i Malvik og er godt forberedt på å møte konkurrenter fra hele landet.

Ekte narkotika

En narkotikahund er valgt ut etter helt spesifikke kriterier som eierne leter etter helt fra hundene er små valper.

De må ha både jakt og søkelyst, være sterke mentalt og ikke redde for mørke rom, høyder og glatte underlag osv. i Norge må en narkotikahund gjennomgå opplæring og godkjenning etter bestemte regler. Både hund og fører godkjennes av politiet.

– Narkohundene er et verktøy vi i politiet, kriminalomsorgen og tollvesenet bruker for å finne narkotika enten på personer, i naturen eller i boliger og andre bygninger. Når vi trener bruker vi ekte narkotika som vi legger ut enten som her i skogen eller på personer, forteller Gunn Melvold som er en av de som er med å arrangere NM for narkohunder.

Hekto (5) er en av narkotikahundene som skal konkurrere under NM. Han stiller på hjemmebane ikke langt unna heimen sin på Sveberg
Hekto (5) er en av narkotikahundene som skal konkurrere under NM. Han stiller på hjemmebane ikke langt unna heimen sin på Sveberg

To konkurransedager

Selve konkurransene består av seks øvelser. Fire av dem er på Malviksenteret, mens den ene er i ett lager og den andre på Frigården på Lånke.

Norgesmesterskapet åpner tirsdag 1.september med et kort program. Hunder og hundeførere skal i aksjon med en oppvisning på parkeringsplassen foran kjøpesenteret.

– Det blir en storstilt åpning med tale fra politimesteren i Sør-Trøndelag og en hilsen fra Lions, som i mange år har støttet arbeidet med narkotikahunder, forteller Gunn Melvold.

– Lions støtter flere hundeeiere i fylket og har også bidratt med å dekke kostnadene ved kjøp og opptrening av narkohunder. Prisen for en ferdig utdannet hund er gjerne 50-60.000 kroner.

Onsdag 2. og torsdag 3. september er det konkurransedager med fire ulike oppgaver på programmet.

– En av dem er søk i en leilighet som vi innreder i butikken hos Jysk på Malvikseteret. Vi får også tre biler fra bilopphuggeriet på Sveberg, som skal settes på parkeringsplassen, hvor narkohundene da skal gjøre sine søk, forteller Melvold.

– Det skal også konkurreres i objektsøk, enten i bagger, kofferter, stoler og lignende som er satt ut i gangen ved MX-sport på senteret.

Mike er bare valp, men allerede i gang med treningen for å bli narkohund.
Mike er bare valp, men allerede i gang med treningen for å bli narkohund.

Åpent for publikum

NM arrangøren ønsker at så mange som mulig tar turen til NM som går på Malviksenteret fra 1. til 3.september.

– Øvelsene er spennende å se på for publikum og narkohundene er overhode ikke farlige. De er faktisk trent opp til ikke å bite. De er glade og sosiale hunder som publikum ofte ser på flyplasser eller hvis de er besøkende i et fengsel. Narkohundene er vanlige familiehunder etter endt arbeidstid, forteller Gunn Melvold.