Strålende Carl Halck

TEKST/FOTO: Roger Strømsnes: For tredje gang framføres musikalen om Carl Halck, grunnleggeren av Karlslyst Gård i Hommelvik. Profesjonelle og amatører skaper en helstøpt forestilling over to akter. Premieren var utsolgt men det er ledige billetter tirsdag, torsdag og fredag. (se bildegalleri nederst i saken)

Fengende musikk og fargerike kostymer

Vi er i union med Sverige på tidlig 1800 tall, med et enormt klasseskille.

Den stormannsgale og festglade Carl Halck slår seg ned på Karlslyst gård i Hommelvik, men forretningene han starter opp går ikke bare godt.

Han har en dobbel agenda med å inngå ekteskap men den velstående og fornemme Enkefru Holtermann. Enklere blir det ikke når fattiggutten Rasmus legger an på hans stedatter Karoline.

Allerede I Hommelvik sentrum og hele veien til godset blir vi møtt av arbeidsfolk fra Karlslyst gård, og vi settes I den rette stemningen. Premieren er utsolgt, og over 300 forventningsfulle tilskuere hadde inntatt tribunen foran klokketårnet. Til og med værgudene er I godlynne denne kvelden.

Velkomstnummeret startet med fengende musikk og opplagte sangere i fargerike kostymer. Gårdsfolk med datidens redskap, hester og en stupfull danske satte publikum i 1800-tals stemning.

Tribunen er genialt plassert, og alle får se like bra. Bygningene rundt tunet brukes I fullt monn, og rammer inn scenen. Til og med klokketårnet med fin lyssetting skaper dramatikk når det taes I bruk.

I pausen ble gårdens store, flotte bakhage tatt I bruk som serveringssted. Morsomt var det også at skuespillerne minglet med publikum. Litt uvant var det at tjenestejentene stoppet opp og neide når de møtte oss.

Effektfull lyssetting

Etter pausen falt mørket på, noe som lysfolkene visste å utnytte. Dramatikken økte. Sanseeffekten som ble skapt ved skyggeteater bak et stort lerret av begravelsen til den lille jenta Karen var rørende. En skyggedans ble også flott fremført.

Under hele forestillingen var musikkfremførelsen utmerket, det samme var gjengivelsen av sang og tale.

Flotte skuespillerprestasjoner der voldsscener var som i en action-film. Jeg vil også fremheve barna med flott skuespill og fin vokal.

Publikum var med hele tiden, og Karoline og Rasmus fikk ekstra applaus etter en vakker duett. Den fulle dansken i Sverre Vikhammermos skikkelse var et muntert innslag som livet og krydret forestillingen.

Oppsummert vil jeg si at det har vært en flott forestilling som alle involverte kan være stolte av.

Har du mulighet – ta turen til Carl Halck.

Musikalen om Carl Halck med: Lars Eggen har for 3. gang på rad hovedrollen som godseier Carl Halck. Den bedrestilte Enkefru Holtermann – Maria Nohr. Karoline er datter av Enkefru Holtermann og spilles av Sigrid V. Bøe. Torstein Fosmo gir liv til den fattige husmannsgutten Rasmus Roten.  Sverre Vikhammermo fyller rollen som dansk brennevinsbrenner og drukkenbolt.

Bak stykket står manusforfatter Rakel Sivertsen og komponistene Torstein Fosmo og Magnus Teigseth Morken.

Ide Torstein Fosmo.