Hva skal du feire i dag?

Det er tett mellom merkedagene selv om de er av større eller mindre betydning. Vi markerer alle slags mulige ting med dager, noen av dem viktigere enn andre. Nasjonaldagen, Kvinnedagen, FN-dagen er eksempler på viktige dager, Vaffeldagen og Fårikåldagen er kanskje ikke like viktige. Men noen markerer også disse dagene på behørig vis.

I dag, fredag 7.august er det internasjonale IPA-dagen. Altså en dag til feiring av en øltype.

Ølakademiet skriver på sin hjemmeside at IPA i dag er en av de mest populære ølstilene etter pils – og kjennetegnes av høy fruktig- og bitterhet, IBU. Det har også vært vanlig at IPA er forholdsvis sterk, gjerne over 6,5%. Dette har den siste tiden dog endret seg noe, og det finnes i dag mange bra IPA-er å få kjøpt med butikkstyrke.

I opprinnelsen var dette en engelsk pale ale og det opprinnelige navnet var ”October beer” da det tradisjonelt ble brygget på høsten i England. IPA er myteomspunnet og historiene rundt opprinnelsen mange. Mange mener at frakten mellom England og India, på trefat i høy temperatur og fuktighet, gjorde modningen av ølet mye mer effektiv. Om dette stemmer er nok usikkert, men navnet India Pale Ale (IPA) kom først etter at eksporten fra England til India ble forholdsvis stor rundt 1825.

For mange er det ferieslutt i dag og det er jo fredag, som i og for seg kan feires hver uke, men om du ikke har noen annen grunn til å feire i dag, kan du jo markere IPA-dagen.

Uansett, feir med måte, men for all del; SKÅL!