Færre drepte i sommertrafikken

I løpet av juni og juli har 23 mistet livet i trafikken. Det er en tredjedel færre enn i fjor, viser Vegvesenets foreløpige tall.

Tendensen er klar; det er sikrere på norske veger enn noensinne.

– Jeg vil takke alle som har kjørt pent, som har tatt hensyn og som på andre måter har bidratt. Vi har alle et ansvar for å bidra til sikker trafikk, sier Guro Ranes i Statens vegvesen i ett presseskriv.

– Det er ingen enkeltårsaker til utviklingen. Men dette er et resultat av et langsiktig, bredt anlagt og kunnskapsbasert arbeid.

Markant nedgang

23 har mistet livet i sommerens to første måneder – mot 36 i fjor og 33 i 2013. 9 omkom i juni, mens foreløpig har 14 mistet livet i juli-trafikken.

I løpet av årets åtte første måneder viser Vegvesenets foreløpige tall 63 har mistet livet på norske veger.

Dette er markant nedgang i forhold til tidligere år. I fjor mistet 93 livet i samme periode, 90 i 2013 og 88 i 2012.

Mot rekordår

I Malvik har det vært en dødsulykke i trafikken så langt i år da en mann i 70 årene kjørte ut i ett bekkefar i Selbuvegen på slutten av februar.

Fortsetter resten av 2015 på samme måte som fjoråret sluttet, kan man endte rundt 120 trafikkdrepte på landsbasis, skriver vegvesenet i sin oppsummering.

– Det er historisk lavt. Vi må tilbake til årene like etter krigen for å finne tilsvarende lave tall. Men det er fortsatt stor usikkerhet i forhold til det endelige resultatet, sier Ranes.

Den lange trenden innen trafikksikkerhet er positiv – og det har den nesten sammenhengende vært siden 1970 da det var 560 drepte i trafikken.

Trafikksikkerhetsdirektøren lover at Statens vegvesen skal gjør sitt gjennom å bidra til gode sikre veger og tydelig informasjon. Men bilistene må også gjøre sitt.

– Om alle i trafikken hadde holdt fartsgrensen, kjørt etter forholdene, brukt sikkerhetsbelte og ikke minst vært rusfri hadde mange dødsulykkene vært unngått, sier Guro Ranes.