Varmt vinterdrama på Elden

Musikkspillet Elden hadde premiere på Røros torsdag. Med slegghaugene som bakgrunnskullisse ble vi tatt med til 1718-19 og general Armfeldts invasjon av Trøndelag.

Utenriksminister Børge Brende stod for den offisielle åpninga av Elden hvor han understreket betydningen av mulighetene for skole, arbeid og demokrati som viktige faktorer for å vinne fred. Noe som har vært viktig både i historisk tid og i dagens verden.

Elden inneholdt alt. Her var det krig og nød, både blant soldater og befolkning. Den skildret sorg og savn på begge sider av frontlinjene. Vi fikk oppleve den brutale døden, men framfor alt, kjærligheten, drømmene, troen og håpet. Alt med de spektakulære slegghaugene som bakgrunn.

De vare visene drev historien framover, dyktig framført av gode amatører og profesjonelle skuespillere. Elden omtaler en alvorlig og dramatisk hendelse fra vår egen fortid på en ydmyk men likevel intens måte. Helt uten framfust bajaseri av noe slag.

Musikken var både intens, levende og mektig. Man kunne ane en slags blanding av folkemusikk og rock, ispedd melankolske viser og såre ballader, der orkesteret ledsaget oss fra den varme Svenske midtsommarafton til den bitende kalde vinteren i fjellheimen.

Så når Trøndersommerens kalde vind blandet seg med lett duskregn som strøk over tribunen følte vi med de forfrosne sjelene og deres skjebne.

Elden på Røros har vært satt opp i over 20 år. Den varmer fortsatt.