Hommelviking klar for Elden i kveld.

I kveld er det premiere på musikkspillet Elden på Røros. Tore Østby fra Rørosnytt overvar onsdag kveld generalprøven på den nye utgaven av Elden på Røros og har bare lovord å skrive om årets forestilling.

– I pausen var det en stemning av sterk lettelse. Regissøren selv var godt fornøyd, selv om han fortsatt så en del forbedringspotensiale, skriver Rørosnytt.

– Det går veldig bra, sa en lettet Paul Ottar Haga til Rørosnytt, mens han jager skuespillere og frivillige til samlingsplassen i pausen.

Når teppet går opp for premiere på Elden i kveld, er Hommelvikingen Per Ivar Lundli en av veteranene på scenen. Med få unntak har Per Ivar vært med på alle oppsetningene av det historiske musikkspillet siden starten i 1994.

Ny scenografi

Rørosnytt fikk være med å kjenne på pulsen i kulissene. Det var en spent teatergjeng, som gikk til verket. Etter som handlingen skred fram ble det klart, at det Paul Ottar Haga og de andre har jobbet så intenst med de siste dagene, bærer frukter.

Det er mye folk som er involvert i Elden, og det legges ned en enorm dugnadsinnsats. Bare fire profesjonelle skuespillere som er lønnet for sin innsats.

Dobbel veteran

Per Ivar Lundli spiller soldaten Håkan Modig som prøver å holde humøret oppe blant soldatene tross den strabasiøse ferden de er med på.

– Håkan blir svært syk når soldatene kommer til Stjørdal. Dit hadde de gått over fjellet fra Verdal da de ikke torde ta den enkleste vegen om Åsenfjorden av frykt for bakholdsangrep. Etter at de har krysset Stjørdalselva slår de leir men ett forrykende regnvær gjør at elva går flomstor og alt er vått og kaldt.

– Håkan får lungebetennelse og koldbrann og er veldig syk når de returnerer til Steinkjer for å finne mat. Der blir han drept av en kamerat han har inngått en pakt med, fortalte Per Ivar til Malviknytt sist lørdag.

Per Ivar Lundli fra Hommelvik spiller Håkan Modig i Elden (foto: Tore Østby, Rørosnytt)
Per Ivar Lundli fra Hommelvik spiller Håkan Modig i Elden (foto: Tore Østby, Rørosnytt)

Dødsmarsj til Sverige

Elden handler om årene 1718–1719 da 10 000 svenske soldater under ledelse av Carl Gustaf Armfeldt gikk mot Trondheim for å ta over Norge etter ordre fra Karl XII. Halvparten ble sendt til Røros under ledelse av Reinhold Johan De la Barre.

Teksten og musikken er skrevet av Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug og regisseres i år av Paul Ottar Haga. På scenen står mange kjente skuespillere som Lasse Kolsrud, Evy Kasseth Røsten, og Johannes Joner.

Spelet viser også tilbaketoget etter at kong Karl XII døde, også kalt dødsmarsjen. Man antar at ca 3000 soldater og hester døde i snøstorm på vei over grensefjella mot Sverige.

Premiere på Elden er torsdag 30.juli og musikkspillet framføres daglig til og med 8.august.