Per Ivar klar for Elden

Når teppet går opp for årets utgave av Elden på Røros er hommelvikingen Per Ivar Lundli en av veteranene på scenen. Med unntak av et par tre år, hvor oppsetningen har krasjet med andre ting, har Per Ivar vært med på alle oppsetningene av det historiske musikkspillet siden starten i 1994.

Per Ivar er utdannet sykepleier og jobber til daglig ved ambulansene på Røros. Han har bodd i bergstaden siden 1994, er samboer og har to barn. Han er født og oppvokst på Litj’moen i Hommelvik og var i mange år svært aktiv i det lokale sang og musikkmiljøet.

Håkan Modig

Nå skal han bekle rollen som Håkan Modig en Svensk soldat som døde under Armfeldts hærtog i Trøndelag.

– Dette er en ny rolle for meg, jeg har alltid fått snakke Norsk før, nå skal jeg snakke Svensk som en av fire Svenske soldater publikum får følge i første del av forestillingen.

De fire soldatene består av tre veteraner og en unggutt hvor Per Ivar spiller soldaten Håkan Modig som prøver å holde humøret oppe blant soldatene tross den strabasiøse ferden de er med på.

– Håkan blir svært syk når soldatene kommer til Stjørdal. Dit hadde de gått over fjellet fra Verdal da de ikke torde ta den enkleste vegen om Åsenfjorden av frykt for bakholdsangrep. Etter at de har krysset Stjørdalselva slår de leir men ett forrykende regnvær gjør at elva går flomstor og alt er vått og kaldt.

– Håkan får lungebetennelse og koldbrann og er veldig syk når de returnerer til Steinkjer for å finne mat. Der blir han drept av en kamerat han har inngått en pakt med.

Siden dette foregår tidlig i forestillingen er Per Ivar med som menig soldat i resten av forestillingen, som foregår på Røros hvor de Svenske soldatene var sendt av Armfeldt på grunn av verdiene som lå i kobberet og for å skaffe proviant.

Soldater på Slegghaugan (foto: Elden-roros.no)
Soldater på Slegghaugan (foto: Elden-roros.no)

Dødsmarsjen tilbake

Spelet handler om årene 1718–1719 da 10 000 svenske soldater under ledelse av Carl Gustaf Armfeldt gikk mot Trondheim for å ta over Norge etter ordre fra Karl XII. Halvparten ble sendt til Røros under ledelse av Reinhold Johan De la Barre.

Teksten og musikken er skrevet av Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug og regisseres i år av Paul Ottar Haga. På scenen står mange kjente skuespillere som Lasse Kolsrud, Evy Kasseth Røsten, og Johannes Joner.

Spelet viser også tilbaketoget etter at kong Karl XII døde, også kalt dødsmarsjen. Man antar at ca 3000 soldater og hester døde i snøstorm på vei over grensefjella mot Sverige.

Per Ivar er veteran i Elden (foto: Tore Østby, Rørosnytt)
Per Ivar er veteran i Elden (foto: Tore Østby, Rørosnytt)

Kulturarbeider

Midt oppi dette er altså Per Ivar Lundli fra Hommelvik en av de sentrale aktørene både i spelet Elden og i Røros’ kulturliv for øvrig.

– Jeg har vært med en del i teaterlaget og på en og annen konsert, forteller Per Ivar.

Før jul arrangerer Røros Storband sin tradisjonelle konsert ”Fly me to the moon” hvor han skal være en av to solister.

Men nå er det Elden og de siste prøvene før premieren det dreier seg om for Per Ivar Lundli. De Svenske glosene sitter godt. Den siste helga i juli benyttes til å øve på gjennomganger av hele forestillingen som har premiere torsdag 30.juli kl 21:30 og spilles fram til 8.august.

 

Billetter kjøper du her