Malviking med unik veteranbil

Under lørdagens markering av den Amerikanske nasjonaldagen kunne de bilinteresserte som befant seg i Hommelvik studere en Stutz Blackhawk 1972 modell. Denne modellen ble produsert fra 1969-87 og det ble kun lagd ca 350 eksemplarer.

Ett av eksemplarene eies av Gudmund Olsen fra Melhus, født og oppvokst på Midtsand. Han hadde tatt med seg den sjeldne bilen til hjemlige trakter 4.juli.

Håndlaget i Italia

– Bilen er håndlagd i Torino i Italia og ble i sin tid sett på som en mer luksuriøs bil enn Rolce Royce, forteller Gudmund.

Verdenskjendiser som Dean Martin, Elton John, Sammy Davis jr., Muhammed Ali og ikke minst Elvis Presley kjørte alle Stutz. Det var «et must» for filmstjerner og andre kjendiser å kjøre Stutz da den var den dyreste amerikanske bil man kunne kjøpe. Gudmund Olsen har hatt sitt eksemplar i snart tre år.

– Denne er importert til Norge i 2005 og har vært min siden 2012. Motor og drivverk er fra Pontiac og på dashbordet blinker det i 24 karat gull rundt alle instrumenter, forteller Gudmund, og viser fram bilens interiør som tydelig er både eksklusivt og designet i Italia.

Stutz Blackhawk ble produsert i  svært få eksemplarer.
Stutz Blackhawk ble produsert i svært få eksemplarer.
Instrumentene på dashbordet er omkranset av 24-karat gull
Instrumentene på dashbordet er omkranset av 24-karat gull

 

Krom og gull

I motorrommet skinner det i krom under et stofftrukket panser.

– Kona er veldig glad i og sy, så når jeg skulle ta en overhaling i motorrommet ble det et eksklusivt trekk i panseret med det samme.

I motorrommet blinker det i krom under et stoffkledd panser.
I motorrommet blinker det i krom under et stoffkledd panser.

De to bruker å være i Hommelvik for å markere 4.juli hvert år.

– Det er artig å ta turen hit til barndommens trakter, sier Gudmund. Jeg vokste opp på Midtsand og gikk på ungdomsskolen i Hommelvik, så her er det mange gamle kjente å treffe, forteller han.

Amcar som hobby

Hjemme i Melhus har han og kona god plass og godt med tid til å dyrke sin bil-hobby.

– Jeg har drevet med melkeproduksjon inntil for noen år siden, nå er vi pensjonister og har det så fint som vi aldri har hatt det. På gården har jeg et eget verksted med løftebukk og all verdens verktøy, forteller Gudmund Olsen som røper at det er mer enn én Amcar i garasjen.

– Vi har tre i tillegg til denne Stutz’en. Det er en Chevrolet Cavalier, en Cadillac Eldorado kabriolet og en stor amerikansk «snutebil» som er under restaurering.

Gudmund Olsen tok den sjelden Stutz Blackhawk på en rundtur i Hommelvik sentrum 4.juli
Gudmund Olsen tok sin sjeldne Stutz Blackhawk med til  Hommelvik  4.juli