Lærerik helg på Røros

Malvik Røde Kors hjelpekorps var sist helg med på distriktmesterskapet for hjelpekorps på Røros. Der ble det konkurrert i førstehjelp og ulike oppgaver innenfor hjelpekorpsenes område.

Trondheim Røde kors Hjelpekorps gikk av med seieren.

(tekst fortsetter under bildet)

RØDE KORS DM

 

 

(Foto: Iselin Høibye) 

Laget fra Malvik kom nederst av de fem lagene men konkurransen var ikke det viktigste med oppholdet på Røros denne gangen.

Dette forteller leder for hjelpekorpset i Malvik, Jan Erik Bjorøy.

Vi dro ikke på Røros for å oppnå en topplassering, det har vi for få medlemmer og ressurser til.

Hjelpekorpset er i en oppbygningsfase, og vi stilte derfor med alt fra nye rekrutter samt eldre medlemmer som har hatt en lengre pause fra hjelpekorpset. Vi greide ikke stille lag i fjor, så det ble litt viktig å få i alle fall møte opp i år.

Antall konkurrerende lag har også falt drastisk de siste årene. Eksempelvis i 2011 var det 14 lag kontra 5 i år. Det førte også til at det ble viktig for oss å delta. Spesielt med tanke at det er 17 operative korps i distriktet.

– Formålet med helga for vår del, var å treffe de vi jobber sammen med på ulike aksjoner som hjelpekorps gjennom året, i en litt annen setting forteller Bjorøy.

Samtidig har de brukt dagene på Røros godt og fått god og viktig trening i flere sider av det med å være i et hjelpekorps.

– Det blir lagt opp ti ulike scenarioer, med veiledere og markører, på en slik skala at vi i Malvik ikke har mulighet å lage noe lignende. Derfor er læringseffekten uerstattelig for oss.

– Halvparten av oppgavene var rene førstehjelpsoppgaver og den andre halvdelen var relatert til ulike oppgaver vi må løse når vi er ute som hjelpekorps.

– Vi skulle for eksempel skifte drivreim på en snøscooter, og jeg må innrømme at det var ikke mange av oss som hadde sett under motordekselet på en snøscooter før, så på den oppgaven brukte vi mye tid, komisk nok fikk vi bra plassering på akkurat den posten. – ler Jan Erik

– Men alt i alt ble det en lærerik helg med stort faglig og sosialt utbytte for alle som deltok, sier han.

Senket skuldrene

– Det har vært verdifulle dager for Malvik Røde Kors Hjelpekorps under distriktmesterskapet på Røros. Mange av de som vi møter her treffer vi flere ganger i løpet av ett år, men da er det i forbindelse med leteaksjoner, eller andre akutte situasjoner, forteller Jan Erik Bjorøy.

– Det er greit å få senket skuldrene og møtes under rolige forhold, da blir vi bedre kjent og det kan være en fordel når vi skal jobbe sammen i pressede situasjoner senere, sier han.

Malvik Røde Kors hjelpekorps har så langt i år mottatt 15 alarmer og rykket ut til fem av dem avhengig av hvor langt unna det er. Alarmene kan både være i Malvik og distriktet rundt.

– Når alarmen går i Sør-Trøndelag blir alle hjelpekorps alarmert og vi fra Malvik drar ofte ut på aksjoner når mennesker er i nød, forteller han.

Ønsker flere medlemmer

Hjelpekorpset i Malvik holder til i egne lokaler der det Samvirkelagets filial på Grønberg lå.

– Vi er til sammen omtrent 15 medlemmer i hjelpekorpset her i Malvik, ti av dem står på alarmlista vår, men vi ønsker oss flere.

– Noen av dem er under opplæring, men har noen lyst på en meningsfull og aktiv hobby er de velkommen som medlemmer hos oss, sier Jan Erik Bjorøy.

Flere opplysninger finnes på Malvik Røde Kors Hjelpekorps Facebook side